Na Francouze osvědčený recept. Zelený kurt bude zase českou zbraní

- Jakub Slunečko

K úspěchu je třeba využít všech prostředků. Český tým už poněkolikáté sází v domácím prostředí na osvědčený povrch, který v Třinci podle známé receptury připravil Martin Gross. Ten staví kurty nejenom pro mužský tým, ale také pro ženský výběr při Fed Cupu. Vždy tak dokáže vyhovět všem požadavkům . „Povrch je fantastický, tak jako vždycky,“ pochvaluje si Radek Štěpánek.

Hrát v Třinci na antuce, nebo na tvrdých deskách? To bylo otázka, kterou na jaře řešil kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil. Protože poslední venkovní zápas s Francouzi nedopadl na antuce dobře, byla zvolena druhá možnost.

Není se čemu divit – vždyť na tvrdém povrchu pokrytém zeleným nátěrem je český tým až na loňský nezdar dlouhodobě úspěšný. „Kapitán si přál, aby byl povrch stejný, jako měla děvčata na Fed Cupu, nebo o malinko rychlejší,“ odhaluje šéf produkce stavby kurtu Martin Gross.

„Moje úloha je všechno vyměřit a mít jistotu, že povrch bude položen správně,“ pokračuje Gross. „Kurt je složen ze dvou vrstev. První jsou dřevěné desky, na které se poté nanáší speciální nátěr,“ popisuje stavbu povrchu, který by vždy měl co nejvíce odpovídat přání kapitána domácího týmu.

Podle vyjádření hráčů se Martinu Grossovi jeho práce opět povedla na výbornou. Kurt si pochvaluje kromě Radka Štěpánka i Lukáš Rosol, který v třinecké hale zahájí celé čtvrtfinále zápasem proti Jo-Wilfriedu Tsongovi. „Povrch je velice příjemný. Vždycky mi trvalo déle si zvyknout, ale teď jsem se přizpůsobil hned,“ říká Rosol.

Kurt je vždy nejdůležitější součástí práce Martina Grosse, jinak jako šéf produkce musí zvládnout spoustu dalších položek. „Musíme na tenisové utkání připravit celou halu,“ říká uvnitř Werk Arény, kde se Davis Cup hraje vůbec poprvé. V téměř desetileté praxi je to tak pro Grosse úplná novinka.

„Hala je výborně řešená, jenom jsme měli trochu problém všechno do ní napasovat, protože je zatím nejmenší, ve které jsme Davis Cup dělali,“ popisuje. „Jinak jsme tady ale nemuseli měnit prakticky nic. Jenom jsme postavili jednu speciální tribunu, abychom zvětšili kapacitu,“ ukazuje na nové červené sedačky.

V době, kdy dává Tenisovému světu rozhovor, už musí být všechno do puntíku připravené. „Prakticky nic nejde změnit už od prvního oficiálního tréninku, který byl v pondělí v devět hodin ráno,“ říká. I tak se do zbytku týdne příliš nezastaví a řeší veškeré možné potíže a drobné detaily.

„Málokdy mě dokáže něco překvapit. Ale občas se najde věc, se kterou nepočítáte,“ uzavírá právě ve chvíli, když Jiří Veselý symbolicky posílá tvrdé podání jenom pár desítek centimetrů vedle jeho hlavy. Snad to byla pro Martina Grosse tenhle týden poslední nepříjemnost.