Takřka pětihodinová bitva ve vichru! Rozuzlení patřilo veteránovi Ferrerovi

- Tomáš Macák

Čekalo se, že tenhle zápas potáhne. Našlapané týmy Španělska a Německa si to na antuce ve Valencii rozdaly ve velkém stylu o semifinále Davis Cupu. Na straně výběru z Pyrenejského poloostrova se objevil i Rafael Nadal. Právě ten zařídil své zemi dva body. Po utkání se Zverevem už mohl jen s napětím sledovat, co v rozhodujícím duelu předvede David Ferrer proti Philippovi Kohlschreiberovi. A bylo z toho téměř pět hodin zábavy se šťastným španělským koncem.

Oranžová drť toho už po víkendovém zápolení měla dost. To bylo patrné na první pohled.

V neděli se nejprve na kurtu objevil Rafael Nadal, kterého nečekal lehký úkol. Španělsko v tu chvíli prohrávalo na body 1:2 a na druhé straně hřiště na něj čekala německá jednička - Alexander Zverev.

Domácí publikum bylo pro osmnáctinásobného grandslamového šampiona, který se o víkendu vrátil k tenisu poprvé od Australian Open, ohromným motorem. Dvacetiletého talenta smázl ve třech setech.

A tak přišla řada na rozhodující řežbu dvou velezkušených hráčů.

Šestatřicetiletý David Ferrer proti o dva roky mladšímu Philippovi Kohlschreiberovi. Věk možná napovídá, že to nejlepší z tenisových let už mají za sebou. V neděli odpoledne však ve Valencii ze sebe „to nejlepší“ vymáčkli.

Krásných dlouhých výměn bylo skutečně nespočet. A mohlo jich být ještě mnohem více, kdyby se arénou Plaza de Toros, která plní účel primárně při býčích zápasech, neproháněl prudký vítr, který si s míčkem ve vzduchu znatelně pohrával.

S únavou a nepříznivými podmínkami se nakonec mnohem lépe vypořádala domácí bývalá světová trojka. Po čtyřech hodinách a 55 minutách prohodil Ferrer Kohlschreibera skvělým obouručným bekhendem. Němec už se mohl jen smutně ohlédnout za milimetrovým úderem. Hlediště a celý španělský tým vypukl v nadšení.

Velkolepý obrat byl na světě.

Španělského hrdinu pak spoluhráči na oslavu několikrát vyhodili do vzduchu. Po této bitvě se stal skutečným králem, kterému u nohou ležela celá země.

Vítěz 27 titulů na okruhu ATP nemohl být po svém představení nespokojený. „Chci si tento moment užít. Je to pro mě jeden z nejlepších dnů v životě,“ rozplýval se po zápase Ferrer.

Poražený velmi smutnil. „Je to jedna z nejtěžších porážek v mé kariéře. Všechna čest Ferrerovi. On je opravdový bojovník,“ uvedl Kohlschreiber.  

Pro tým kapitána Sergia Bruguery je tento úspěch cenný hned v několika ohledech. Zaprvé - výhra v pátém zápase o všechno je vždy velmi speciální. Zadruhé - soupeřem byl velmi silný tým. Zatřetí - Španělsko se probojovalo do semifinále naposledy v roce 2012. To když nakonec svedlo neúspěšný finálový boj s Českou republikou…

Teď, respektive v září, čeká na španělskou reprezentaci Francie, která v boji o postup mezi nejlepší čtyřku přemohla Itálii. Semifinálové zápolení se odehraje právě v zemi galského kohouta.

Lze jen těžko předpokládat, že by francouzský tým zvolil jako povrch antuku, byť na ní v Itálii zvítězil. Španělsko po střetnutí s Německem vyhrálo v Davis Cupu už 27. zápas v řadě na domácí půdě, která bývá zpravidla právě oranžová…