Futures v Brně: České finále proti sobě svede Šafránka s Nejedlým

- Jan Vojkůvka

Brněnský turnaj dotovaný 10 tisíci dolary má před sebou předposlední hrací den, během něhož se rozhodlo o tom, že finále dvouhry bude čistě domácí záležitostí. Po postupu Šafránka přes Němce Onkena ho ve finálovém střetnutí doplnil na divokou kartu startující Pavel Nejedlý.

Šafránek prošel do finále za necelou hodinu

Tak snadné semifinále snad ani Václav Šafránek očekávat nemohl. Přesto se však Němec Julian Onken zmohl jen na chabý odpor a potvrdil, proč mu náleží pozice až na hranici první tisícovky. Osmadvacetiletý německý tenista sice dokázal vybojovat čtyři brejkboly, ale ani jeden nedokázal proměnit. Navíc se mu hrubě nedařilo na servisu.

Zápas trval pouhých 57 minut a česká nasazená jednička povolila soupeři uhrát pouhé dva gemy. Pět proražených servisů znamenalo hladkou výhru Šafránka dvakrát 6:1 a postup do prvního letošního finále.

„Viděl jsem ho hrát včera a hrál výborně. Tak jednoznačný průběh jsem nečekal. Ale mně to dneska hrozně šlo. Od začátku do konce jsem se cítil výborně. Dobře jsem servíroval, dobře returnoval, takže jsem diktoval každou výměnu,“ těšilo Šafránka po postupu. „Před finále se maže úplně celý turnaj, který byl předtím. Finále bude úplně nový zápas, jiná atmosféra,“ tuší jednička turnaje.

Nejedlý překvapil Michneva

Překvapením skončilo druhé semifinálové utkání, v němž roli favorita potvrzoval čtvrtý nasazený Petr Michnev, který však nedokázal v utkání přehrát na divokou kartu startujícího Pavla Nejedlého, s nímž prohrál ve třech setech.

První set měl Nejedlý ve své moci prakticky od úvodního gemu, v němž získal soupeřův servis a ač Michnev v šesté hře srovnal na 3:3, tak Nejedlý opět dokázal urvat jeho podání a sadu doservíroval k výhře 6:4. Zcela opačný průběh měl set druhý, který Michnev rozjel po vzoru mnoha předchozích duelů, rychle se ujal vedení s výhodou brejku a první gem Nejedlému povolil až při vedení 5:0.

Po výhře 6:1 si Michnev vynutil třetí set, v němž zahájil celé dějství průrazem Nejedlého servisu. To však bylo vše, co na returnu dokázal předvést. Od té chvíle to byl naopak Nejedlý, kdo nastartoval zápas k otočce, po rychlém rebrejku se v šestém gemu po brejku následně při vlastním podání dostal do vedení 5:2 a zápas už doservíroval. Vyhrál 6:3.

Třiadvacetiletý Nejedlý se probojoval do svého teprve druhého finále v kariéře. Tím prvním bylo finále z června 2015, kdy ovládl turnaj v Bosně a Hercegovině.

„Hrál jsem dneska dobře. Nastoupil jsem do zápasu dobře, hned jsem Péťu brejknul. Pak sice to bylo 3:3, ale zase jsem ho brejk a už si to dohrál. Druhý a třetí set byl už hodně taktický. Péťa se začal zvedat a přestal dělat chyby. Od třetího setu jsem nastoupil zase koncentrovanější a naštěstí se mi podařilo brejknout za stavu 3:2 pro mě,“ těšilo Nejedlého, který před třetím setem začal hrát vyšší míče a změnil tak svou strategii v utkání. „Naštěstí ztratil trpělivost dřív než já,“ přidal svůj poznatek z duelu.

Šafránek s Kellovským titul neoslavili

Minulostí je již turnaj ve čtyřhře, který tradičně vyvrcholil v předposlední den turnaje. Brněnský future ovládla po boji ukrajinsko-rakouská dvojice Kaleničenko, Pichler, kteří na turnaji plnili role druhých nasazených. V souboji o titul porazili čtvrté nasazené Dominika Kellovského s Václavem Šafránkem 6:4, 4:6, 10:8.

Kellovský se Šafránkem hodně doplatili v prvním setu na fakt, že od začátku museli dohánět manko proti svým soupeřům a z problémů se i přd dva úspěšné rebrejky nakonec nedostali. Do druhé sady sice Češi vstoupili lépe a dostali se do vedení 2:0, ale záhy prohrávali 2:4, když si prohráli dva servisy v řadě. Štěstí však tentokrát stálo při nich a čtyřmi vyhranými gemy v řadě si vynutili supertiebreak.

V něm už to byla vyrovnaná bitva, do níž Šafránek s Kellovským vstoupili dvojchybou a následně se přetahovali se svými soupeři o každý míček. Bohužel, v klíčový okamžik za stavu 8:8 je nepodrželo podání, nabídli soupeřům mečbol a ti toho při vlastním podání využili. Společně tak vyhráli druhý titul ve čtyřhře - letos se radovali již na turnaji v Rumunsku.

„První set jsme prohráli, druhý vyhráli, trochu jsme to otočili, taková klasika. Supertiebreak, to je loterie a dnes to, bohužel, pro nás nevyšlo 8:10, nejtěsnějším možným rozdílem. Smůla,“ zhodnotil zápas Václav Šafránek. „Minulý týden jsem prohrál v semifinále taky supertiebreak 8:10, dnes také 8:10. Ten supertiebreak je o tom, kdo má více štěstí. Je to o jednom, dvou balonech, které jsme asi zahráli hůř nebo oni měli více štěstí a bohužel jsme to prohráli,“ doplnil Kellovský.

„Myslím, že Jebavý se Salabou byli nepříjemnějšími soupeři, ale včera nám asi trochu více vyhovovaly podmínky a dnes jsme se úplně nesešli, ale přesto jsme bojovali,“ podotkl Kellovský.

Semifinále dvouhry
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (1) - Julian Onken (GER) 6:1, 6:1
PETR MICHNEV (4) - PAVEL NEJEDLÝ (WC) 4:6, 6:1, 3:6

Finále čtyřhry
DOMINIK KELLOVSKÝ, VÁCLAV ŠAFRÁNEK - Danylo Kaleničenko (UKR), David Pichler (AUT) 4:6, 6:4, 8:10

14.7. Futures v Brně: Šafránek s Nejedlým a Michnevem v semifinále

13.7. Futures v Brně: Čtyři čeští tenisté prošli přes síto druhého kola a objeví se ve čtvrtfinále

12.7. Futures v Brně: Účast ve druhém kole si zajistili Šafránek, Kopřiva, Doležel a Vocel

11.7. Futures v Brně: Franěk, Michnev, Nejedlý a Jebavý postupují do 2. kola

10.7. Futures v Brně: Vocel nečekaně vypadl s Vejvarou, postup si zajistili Franěk či Musil

9.7. Futures v Brně: Kvalifikační maraton rozehrálo 28 českých tenistů