Davis Cup: Češi postupují do baráže! Veselý s Pavláskem zvládli i čtyřhru

- Jan Vojkůvka

Český daviscupový tým si hned na začátku sobotního programu v Ostravě-Porubě zajistil postup do zářijové baráže! Adam Pavlásek s Jiřím Veselým zdárně přehráli v úvodní čtyřhře izraelskou dvojici Jonathana Erlicha s Jišajem Olielem 6:2, 3:6, 6:3 a získali rozhodující třetí bod. Celkově Češi, po porážce Václava Šafránka, vyhráli 3:1 na zápasy.

Češi vstupovali do sobotní čtyřhry s hřejivým vedením 2:0 na zápasy po pátečních dvouhrách, ve kterých se podařilo Jiřímu Veselému i Adamovi Pavláskovi své dvouhry vyhrát. Kapitán Jaroslav Navrátil poslal oba úspěšné singlisty i do sobotní čtyřhry, ve které se český pár vyznamenal zejména v prvním setu. Od druhého gemu vyhrál pět her v řadě a úvodní dějství ovládl 6:2.

Druhá sada však dopadla zcela opačně. Erlich s Olielem se dostali rychle do vedení 3:0 a měl dokonce brejkboly i ve čtvrtém gemu. Pavlásek s Veselým sice hrozby odvrátili a do konce setu už o podání nepřišli, ale sami nenavázali na výkon z prvního setu, nevypracovali si ani jeden brejkbol a prohráli 3:6.

Rozhodnout musel třetí set, v němž se Čechům povedlo dosáhnout na klíčový brejk ve čtvrtém gemu. Výhodu získaného podání soupeře si Veselý s Pavláskem donesli až do koncovky, kdy čelili za stavu 5:3 obtížné situaci a hned dvěma brejkbolům. Oba však odvrátili a proměnili vzápětí hned první mečbol zápasu.

Šafránek daviscupovou premiéru nezvládl
Už za rozhodnutého stavu a s jistotou postupu, nastoupil na kurt Václav Šafránek, jehož čekala daviscupová premiéra. V souboji s Jišajem Olielem se mu ovšem nepodařilo navázat na předchozí výhry svých spoluhráčů a prohrál 5:7, 3:6.

 Ve druhém setu si Šafránek vypracoval sice hned ve třech gemech brejkboly, ale nepodařilo se mu je proměnit. Naopak v obou sadách prohrál po jednom podání.

Česká republika – Izrael 3:1
Páteční program
Jiří Veselý – Edan Lešem 6:0, 6:1
Adam Pavlásek – Dudi Sela 3:6, 6:3, 6:1
Sobotní program
Pavlásek, Veselý – Erlich, Oliel 6:2, 3:6, 6:3
Václav Šafránek – Jišaj Oliel 5:7, 3:6