Nepřemýšlel jsem ani minutu, raduje se Šafránek z premiérové nominace

- Michal Janoštík, Jan Vojkůvka

Český daviscupový tým je od neděle v Ostravě, kde se připravuje na nadcházející víkendové střetnutí s Izraelem. Mezi reprezentanty je poprvé také Václav Šafránek, pro něhož je nominace oceněním za progres, který za poslední rok udělal. „Snad to bude odrazový můstek,“ vyjádřil přání ke zlepšení aktuální formy.

„Moc se těším. Jsem moc rád, že jsem v týmu,“ usmíval se třiadvacetiletý Šafránek po příjezdu do Ostravy v rozhovoru pro Tenisový svět. „Zatím se trošku rozkoukávám, úplně neznám tyhle oficiality, ale je pro mě dobré, že všechny z týmu znám a není to pro mě až tak těžké,“ podotkl.

Pro zápas s izraelským týmem byl vybrán i díky svým úspěchům na velkých turnajích. Na loňském US Open i letos na Australian Open dokázal projít náročnými tříkolovými kvalifikacemi a v obou případech trochu doplatil na těžký los, který mu nadělil pro úvodní kola Grigora Dimitrova a daviscupového kolegu Jiřího Veselého.

Aktuálně 233. hráč světa nahlédl už dokonce do druhé světové stovky, a rád by ve svém progresu pokračoval. I když po úspěšném představení v Melbourne se mu přestalo dařit a prohrál pět zápasů v řadě. „Po Austrálii mi trochu odešla forma. Na antuce jsem se zatím moc nechytil, ale doufám, že tento týden toho hodně natrénujeme a může to být takový odrazový můstek,“ doufá Šafránek.

Prozatím sice neví, jestli se dostane na kurt i během ostrého zápasu, ale jakmile přišla nabídka reprezentovat, ani chvilku neváhal. „Nepřemýšlel jsem ani minutu,“ uvedl český tenista. „Být v týmu byl jeden z mých cílů, celý týden si hrozně užiju.“

Stejně jako jeho spoluhráči žije Šafránek především neustálým cestováním mezi turnaji, tvrdou přípravou a touhou se zlepšovat. Ani přes hektický život ale nezapomíná sledovat domácí dění. Zaznamenal tak i poslední události a trochu kontroverzní snahu o prosazení změny české hymny.

„Slyšel jsem ji a jsem vůči ní dost skeptický,“ smál se. „Myslím, že ta stará je hezká,“ dodal Šafránek.