Hurá na Izrael! Češi dorazili do Ostravy, nechybí Veselý ani debutant Šafránek

- Jan Vojkůvka

Český daviscupový tým se sešel poprvé před zápasem s Izraelem, se kterým si to rozdá o postup do zářijové baráže během následujícího víkendu. Kapitán Jaroslav Navrátil kolem sebe shromáždil hned pět hráčů, jejichž úkolem je dostat tuzemský tenis zpět do bojů o elitní skupinu týmové soutěže.

Na nádraží v Ostravě, kam se český výběr přesunul, z vlaku postupně vystupoval jeden hráč za druhým. Jednička Jiří Veselý, s Davis Cupem zkušení Adam Pavlásek s Lukášem Rosolem, deblista Roman Jebavý, i debutant Václav Šafránek, jehož ve 23 letech čeká premiéra ve slavné soutěži.

„Moc se těším. Zatím se ale trochu rozkoukávám, neznám všechny oficiality,“ usmíval se Šafránek v rozhovoru pro Tenisový svět. „Pro mě je dobré, že znám všechny z týmu, takže to není úplně těžké.“

Reprezentovat český tenis jdou všichni s odhodláním, ač vědí, že přinejmenším na jednoho zbyde pro samotný zápas pouze úloha fanouška na lavičce týmu. Už po odhalení nominace totiž kapitán Navrátil vyjádřil přání, že by rád zúžil sestavu na čtyři jména.

V očích českých hráčů se ale i přes určitou nejistotu zračí odhodlání před duelem euro-africké zóny, ve které si vyzkouší i letos poprvé testovanou revoluční novinku v pravidlech. Tím jsou zápasy na dva vítězné sety, které přeci jen dovolí ještě méně chyb, než tomu bylo u klasické verze, jež se stále využívá ve světové skupině. Pomoci ale může domácí prostředí.

„Všichni se těšíme. Delší dobu jsme doma nehráli, takže je to pro nás příjemná změna,“ řekl Veselý. „Věříme, že se nám podaří probojovat zpátky mezi elitu. Loni se nám to trochu vymklo z rukou a jsme nachystaní udělat vše pro to, abychom se vrátili a věříme, že publikum a všichni u nás doma nám v tom pomohou.“

Po zdravotních problémech, které ho od závěru minulé sezony trápily, se do týmu dostal i Lukáš Rosol, který má za sebou odehrané dva turnaje. „Cítím se zápas od zápasu lépe a bolest v achillovce, se kterou jsem byl zraněný, není žádná. Věřím, že se blýská na lepší zítřky,“ uvedl Rosol.

Na českou pětici bude nyní čekat necelý týden tréninku na antukovém dvorci v RT TORAX aréně v ostravské Porubě a shodně si všichni výběr povrchu pochvalovali. „Myslím si, že antuka je skrz to, jak se vyvíjí sezona, dobrou volbou. Co se týče protihráčů, tak je to povrch, co by jim měl nejméně sedět,“ podotkl Rosol.