Nadal jako největší senzace Davis Cupu? Jordánsko nominovalo čtrnáctiletého mladíka

- Tomáš Macák

Nejzajímavější událost nadcházejícího daviscupového víkendu je poměrně jasná. Rafael Nadal bude poprvé od roku 2015 reprezentovat Španělsko v týmové soutěži. Pozornost veřejnosti bude ale směřovat také na jiný kontinet. Teprve čtrnáctiletý tenista dostal pozvánku do týmu Jordánska. To se nachází sice až ve třetí skupině zóny Asie a Oceánie, nicméně nezpochybnitělně se jedná o velkou senzaci. Abdellah Shelbayh ovšem rekord nepřekoná.

V daviscupové hierarchii je sice třetí skupina poměrně hluboko utopená. Níže se nachází už pouze jediná úroveň. Tým Jordánska musí být spokojený – mezi lety 1989 a 1993 sice hrával ve druhé skupině, nicméně poslední roky mu patřila pozice právě v nejnizší odnoži soutěže.

Proto bude pro jordánské tenisty úspěch už to, že mohou o víkendu reprezentovat svoji zemi o stupínek výše. Nejzajímavější bude tato zkušenost pro nejmladšího člena týmu. A to skutečně o hodně nejmladšího.

Abdellah Shelbayh se narodil teprve před čtrnácti lety a dvěma měsíci k tomu. Jinými slovy ročník 2004. Děti v jeho věku navštěvují osmou třídu základní školy, a on se teď vydá s daviscupovým týmem Jordánska do Vietnamu.

Zda se momentálně 845. tenista juniorského žebříčku dostane na dvorec, bude zřejmé až příští týden. Ovšem i kdyby se mu této pocty dostalo, rekord – navzdory svému extrémně nízkému věku – nepřekoná. V roce 2011 nastoupil za San Marino hráč se jménem Marco Rossi, kterému tehdy bylo 13 let a 10 měsíců.

Zraky tenisových fanoušků budou ale o víkendu směřovat především do Valencie, kde se, o tři soutěžní úrovně výše, střetne domácí Španělsko s Německem. Oba kapitáni nominovali hráče z úplné špičky. V poslední době v Davis Cupu nepříliš vídaná věc.

Hlavním tahákem je účast Rafaela Nadal, který se do daviscupového týmu vrací po třech letech. Vedle muže z Mallorky, který má v týmové soutěži bilanci 22 výher a pouhou jedinou porážku, se představí Pablo Carreño Busta, Roberto Bautista Agut nebo David Ferrer.

Na druhé straně bude bojovat o první semifinále pro Německo od roku 2007 Alexander Zverev, velezkušený Philipp Kohlscheiber či Jan-Lennard Struff.

Přímořské město se tak má na co těšit. Třeba i proto, že tým kolem domácího šampiona a jeho souputníků zvolil jako povrch antuku...