Konec nadějí na Sunshine Double. Isner zaskočil Del Potra

- Jan Vojkůvka

Šestnácté vítězství v řadě už Juan Martin Del Potro na své konto nepřidá. V semifinálovém souboji na Masters v Miami, kde usiloval o zisk prestižního Sunshine Double, nestačil na amerického tenistu Johna Isnera, proti kterému dokonce nevybojoval ani jeden brejkbol.

Isner, kterého zdobí v Miami jeho nejsilnější zbraň, jíž je servis, dokázal porazit favorita zápasu za 85 minut hry 6:1, 7:6(2) a podruhé na turnaji nedal soupeři na returnu žádnou šanci. Zápas bez hrozby ztráty podání předvedl už v osmifinále proti Marinu Čiličovi a svou výbornou formu přetavil v postup do čtvrtého finále na Masters v kariéře.

Po hladce prohraném prvním setu se sice Del Potro dokázal srovnat se svým podáním a další brejk soupeři nedovolil, ale v klíčovém tiebreaku, do něhož sada dospěla, proti Isnerovi selhal. Američan vyhrál zkrácenou hru 7:2 a ukončil vítězné tažení Argentince, kterou Del Potro započal na konci února.

Od turnaje v Acapulcu získal Del Potro dva tituly, včetně Masters v Indian Wells, a vyhrál 15 zápasů v řadě. Na další úspěch už mu ale nezbyly síly. To se projevilo zejména v prvním setu, čehož si všiml i Isner.

„Odehrál jsem už hodně velkých zápasů, ale tak dobrý start se mi snad nikdy nepovedl. Soupeř byl unavený, odehrál spoustu zápasů a první set byl hodně rychlý. Veděl jsem ale, že to stejné ve druhém setu nebude,“ podotkl Isner. „Jsem nesmírně šťastný.“

Pro amerického tenistu se bude v Miami jednat o čtvrté finále z okruhu ATP World Tour 1000. V předchozích třech zápasech vždy odcházel jako poražený. Tentokrát ho čeká německý mladík Alexander Zverev, jenž rovněž bez jediného nabídnutého brejkbolu soupeři přehrál Pabla Carrena-Bustu 7:6(4), 6:2.