WTA

Senzace pokračuje. Nemůžete se dívat na jméno, odhaluje Collinsová

- Radek Štohl

Ne a ne ji zastavit. Danielle Collinsová v Miami získala další velmi cenný skalp, když ve čtvrtfinále smetla Venus Williamsovou po setech 6:2, 6:3. Americká tenistka se díky postupu do semifinále a vůbec prvnímu vítězství nad hráčkou TOP 10 v následujícím vydání žebříčku posune těsně za nejlepší padesátku světa.

Collinsová je dosud největším překvapením letošního podniku v Miami. Čtyřiadvacetiletá hráčka v průběhu turnaje zdolala Coco Vandewegheovou, Monicu Puigovou a naposledy se vyřádila také na Venus Williamsové, kterou za necelou hodinu a půl porazila ve dvou sadách.

Aktuálně třiadevadesátá hráčka světového žebříčku začala od úvodního míčku pěkně zostra a během krátké chvíle se dostala k vedení 3:0. Williamsová sice v páté hře získala první dva brejkboly, po jejich nevyužití však Collinsová vedla 4:1, a jelikož se za stavu 5:2 propracovala k dalšímu brejku, po třetím využitém setbolu vyhrála první set 6:2.

Druhá sada začala dlouhým gemem při podání outsiderky zápasu, která odvrátila jeden brejkbol, aby se následně sama úspěšně pokusil protihráčce podání. Williamsová se ještě ale nevzdala a vybojovala rebrejk, po kterém za chvíli srovnala na 2:2.

Klíčovou roli ve druhém setu a celém utkání sehrála hra za stavu 2:3 z pohledu osmé nasazené. Ta totiž nedokázala uhájit servis a poslala mladší soupeřku do vedení 4:2. Obě hráčky si po zbytek duelu již udržely servis a Miami tak poznalo velmi nečekanou semifinalistku.

„Samozřejmě mám před Venus obrovský respekt. Nemůžete se ale dívat na jméno, nýbrž jen se soustředit na svůj tenis, hrát míček po míčku a plnit taktiku, kterou jste si stanovili se svými trenéry," rozpovídala se po utkání šťastná vítězka.

Po výhře nad bývalou světovou jedničku se navíc poprvé v kariéře představí v semifinále WTA. „Celý život na sobě neustále pracuji, takže sama vím, že jsem udělala naprosto všechno, co umím, abych se do této pozice dostala," pokračovala Collinsová. 

„Pokud se mi podaří vyhrát, tak je to velice úchvatné. Pokud však prohraji, tak vím, že jsem udělala vše, co bylo jen v mých silách," vidí celou situaci přehledně hráčka, která se dosud představila jen na dvou grandslamových podnicích v hlavní soutěži.

O vůbec premiérové finále na okruhu se Danielle Collinsová utká s loňskou vítězkou French Open Jelenou Ostapenkovou, jež ve čtvrtfinále přemohla Elinu Svitolinovou. Pro obě hráčky se bude jednat o první souboj mezi profesionálkami.

„Proti Ostapenkové jsem nehrála už dlouho, takže se na to utkání velice těším. Je to bojovnice, minulou sezónu se jí podařio vyhrát Roland Garros.“

„Pro mě se však bude jednat o obrovskou příležitost. Už se těším, až vyjdu na kurt a předvedeme skvělý zápas," zakončila tenistka, která se při postupu do finále může objevit v elitní pětatřicítce světa.