Kvitová maximum z Miami nevyrovná. Rozjetou Češku zastavilo počasí

- Jan Vojkůvka

Petra Kvitová útočila na turnaji WTA Premier Mandatory na postup do čtvrtfinále, kterým by vyrovnala své maximum z roku 2014. Proti její snaze se ovšem postavila světová pětka Jelena Ostapenková, která dokázala využít chyb své soupeřky a dojít si pro největší vítězství v této sezoně.

Letošní sezona se zatím pro Jelenu Ostapenkovou nevyvíjela vůbec ideálně a překvapivá grandslamová šampionka z Paříže se herně spíš trápila. V Miami ovšem na své strasti z předchozích měsíců dává zapomenout a po výhře 7:6(4), 6:3 nad Petrou Kvitovou vybojovala premiérové vítězství nad hráčkou TOP 10 v roce 2018.

Kvitová přitom v utkání měla své šance a byla dokonce velmi blízko zisku první sady, což by nasměrovalo zápas zcela jiným směrem. Proti ale bylo počasí, které rozjetou Češku zastavilo.

Kvitové utkání na jeho začátku vůbec nesedlo a prohrávala už 1:4. Navíc v šestém gemu čelila hned dvěma brejkbolům. Dokázala se však herně zvednout, hrozbu ztráty dalšího podání odvrátit a dokonce srovnat na 4:4. Pak ale nevyužila dva brejkboly v deváté hře a hned záhy se musela vypořádat se setbolem soupeřky.

To se jí povedlo a dovedla první set do tiebreaku, v němž se s mini-breakem ujala vedení 3:2. V tu chvíli ovšem začalo pršet a duel byl téměř na hodinu přerušen. Po návratu sice Kvitová dokázala udržet jedno podání a zvýšit na 4:2, její euforie ze zvratu před přestávkou ale vymizela a s ní i přesnost hry. Dalších pět míčků prohrála a tím i celou zkrácenou hru 4:7.

Ve druhém setu se sice česká hráčka snažila navázat na úspěšný comeback z prvního setu a znovu se dostat do tempa, ale soupeřka byla proti. Ostapenková ve druhé hře odvrátila brejkbol a od šestého gemu byla jedinou vládkyní dvorce. Vyhrála čtyři gemy v řadě a zápas, i pouť Kvitové turnajem, ukončila.