Noční maraton vítěze nepoznal. Berdycha zaskočil rozhodčí

- Jan Vojkůvka

Na tuhle noc Tomáš Berdych jen tak nezapomene. Utkání třetího kola s domácím Francisem Tiafoem se protáhl až téměř do půl třetí v noci a přesto vítěz střetnutí určen nebyl. Kvůli dešti bylo střetnutí ve třetím setu přerušeno. Český tenista navíc byl v průběhu utkání trochu překvapen umpirovým sudím, který ho zaskočil nečekanou větou.

Berdych se v průběhu třetího setu nervydrásajícího střetnutí dopustil chyby, kterou peprně okomentoval, co ale následovalo vůbec nečekal.„Do p**i už ale,“ ulevil si český tenista po jedné z výměn.

Umpirový rozhodčí Fergus Murphy na nic nečekal a Berdycha napomenul. „Tomáši, vím, co tohle v češtině znamená,“ překvapil ho. Byla to však jen jedna z mála úsměvných situací, která v česko-americké bitvě nastala.

Duel, jenž měl začít v 18 hodin místního času, byl kvůli dešti a protahujícímu se programu v Miami zahájen až ve 22:45. A více dvou a půl hodinový zápas byl i v průběhu prvního setu přerušen kvůli dešti. Definitivní konec pak přišel v půl třetí ráno, kdy za stavu 7:6(2), 2:6, 4:5 Murphy kvůli dešti definitivně přerušil zápas.

Český tenista zvládl urvat úvodní set po návratu na dvorec v tiebreaku, ve druhém setu ovšem hladce prohrál. V rozhodujícím setu se ve třetím gemu dostal do vedení, ale Tiafoe odpověděl okamžitým rebrejkem. Berdych hrál pod tlakem i v šesté a osmé hře na servisu, ale brejkboly soupeře odvrátil, stejně jako Tiafoe smazal hrozby ztráty podání v sedmém gemu.

To už ale v Miami začalo opět pršel a světová třináctka si začala stěžovat rozhodčímu, že kurt je příliš kluzký a nebezpečný. Zatímco Murphy přerušil dočasně utkání, dešťový mrak nad kurtem spustil pořádný liják, po kterém už nemělo smysl dál čekat a koncovka střetnutí se bude muset dohrávat během úterního večera.