WTA

Čtvrtfinále! Plíšková po skreči soupeřky blízko vyrovnání maxima

- Radek Štohl

Karolína Plíšková se na podniku v Miami potřetí v kariéře probojovala do čtvrtfinále dvouhry. Česká hráčka v osmifinálovém duelu přehrávala Zarinu Dijasovou, proti které získala první set v poměru 6:2. Ve druhém dějství pátá nejvýše nasazená měla brejk k dobru, za stavu 2:1 a 30:0 ovšem její protihráčka utkání vzdala. Plíšková je tak pouhou výhru od semifinále, které je pro ni na jihu Floridu dosud nejlepším výsledkem.

Těsně po páté hodině středoevropského času začal pondělní zápas, do kterého měla lepší nástup Plíšková. Favoritka utkání se hned v úvodním gemu dostala k brejkbolu, který využila po nevynucené chybě soupeřky do autu.

Naopak při svém servisu působila česká tenistka jistě. V páté hře se navíc šestadvacetiletá hráčka dostala k druhému brejkbolu v zápase a jelikož tento brejk potvrdila čistou hrou, rychle se prodrala k vedení 5:1. Pro její soupeřku mohlo být ještě hůře.

Dijasová v následující hře i kvůli vynucených chybám dovolila Plíškové získat dva brejkboly a zároveň setboly v řadě. Kazaška ovšem dvakrát výborně zapodávala, srovnala na shodu a chvíli poté snížila na 2:5.

Karolína Plíšková následně podávala na zisk úvodní sady, ale měla při tom velké potíže. Češka v delší hře nejenže nevyužila dva setboly, naopak protihráčce nabídla dvě brejkbolové šance, díky kvalitnímu podání a povedené smeči ale hrozby odvrátila, aby krátce poté mohla ukončit set na pátý pokus.

Ačkoliv ve druhém dějství byly odehrány pouze tři celé gemy, v každém z nich se šlo přes shodu. Plíšková znovu na úvod měla brejkbol, v daný moment ale šancí pohrdla a Dijasová nakonec hru ovládla. Při podání české hráčky byl stav 40:0 pro tenistku na servisu, která ovšem polevila a dvakrát měla soupeřka příležitost na brejkbol, na který se ovšem nedostalo.

Kazašská hráčka v dalším gemu při vlastním podání nabídla Plíškové dva brejkboly za sebou. Ty sice ještě zvládla odvrátit, na následující třetí ovšem recept už nenašla. Po přestávce se odehrály již pouhé dva míčky, Dijasová už nedokázala v zápase pokračovat a zajistila tak šesté tenistce světa postup mezi osmičku nejlepších.

Ve čtvrtfinále Plíšková narazí na lepší z dvojice Agnieszka Radwaňská - Viktoria Azarenková. Pokud by v daném zápase uspěla, vyrovnala by nejlepší výsledek z Miami, kterým bylo právě semifinále z minulého roku.

Miami Open presented by Itaú (ženy, USA, 7 972 535 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) - Zarina Dijasová (KAZ, 56.) 6:4, 2:1 skreč. Dijasová