Bez ztráty kytičky! Rosol úspěšně proplul kvalifikací

- Radek Štohl

Lukáš Rosol si v Marbelle zahraje v hlavní soutěži. Dvaatřicetiletý tenista na turnaji challengerové úrovně během tříkolových nástražných bojů neztratil jediný set, když mu v závěrečném kole nestačil ani Federico Gaio, kterého Rosol porazil 6:4, 7:6(4).

Rosol ve španělském městě hraje teprve druhý letošní turnaj. Dvaatřicetiletý hráč úvod sezóny vynechal kvůli operaci Achillovy šlachy ze závěru loňského roku a vůbec poprvé se na soutěžním podniku v roce 2018 představil minulý týden na Futures v Reus, kde vypadl ve čtvrtfinále.

O pár dní později se český daviscupový reprezentant již účastnil prvního kola kvalifikace v Marbelle. Zde musel na úvod čelit domácímu Carlosu Gomez-Herrerovi, se kterým sice dvakrát v prvním setu ztratil servis, přesto po výsledku 7:6(5), 6:3 postoupil do dalšího kola. V něm ho v neděli čekal německý tenista Jeremy Jahn. Tentokrát si však Rosol utkání hlídal, odvrátil šest brejkbolů a po sadách 6:4, 6:3 se mohl těšit na Federico Gaioa.

Proti italskému soupeři se aktuálně 247. hráč žebříčku prezentoval horším prvním podáním, které sice trefil pouze v 53% případech, po něm však ztratil jen pět fiftýnů. V celém úvodním setu duelu rozhodl o vítězi sady jediný brejk, díky čemuž Rosola od postupu do hlavní soutěže dělil jediný set.

Zkraje druhé sady navíc český tenista sebral protihráči servis a zdálo se, že ho v cestě za poklidnou výhrou nemůže nic zastavit. Za stavu 5:4 ovšem bývalý šestadvacátý hráč dvouhry rychle prohrával 0:40 a ačkoliv odvrátil dva brejkboly, Gaio srovnal na 5:5. Set se krátce na to dostal do tiebreaku, ve kterém Rosol měl od začátku navrch, což potvrdil vítězstvím ve zkrácené hře v poměru 7:4.

Lukáše Rosola v hlavní soutěži čeká buď další úspěšný kvalifikant (Coppejans - přemožitel Adama Pavláska z druhého kola kvalifikace, Cachin, nebo Trungelliti), Pedro Sousa či Marcel Granollers.

Cesta kvalifikací
1. kolo vs. Gomez-Herrera 7:6(5), 6:3
2. kolo vs. Jahn 6:4, 6:3
3. kolo vs. Gaio 6:4, 7:6(4)