Tenisovou jedničkou bude opět Nadal. Čeká ho pekelná výzva

- Jan Vojkůvka

Vyřazení Rogera Federera ve druhém kole turnaje v Miami má velký dopad na mužský tenisový žebříček. V pondělí 2. dubna se totiž na mužský trůn vrátí španělský tenista Rafael Nadal, který přeskočí svého rivala o 100 bodů. Aby post jedničky udržel, musí však Španěl předvést doslova heroický výkon a opět ovládnout antukovou sezonu.

Brzká Federerova porážka v Miami znamenala, že švýcarský tenista neobhájí ani jeden titul z amerických turnajů a přijde o podstatnou část svých bodů ve světovém žebříčku. To mohlo na dálku udělat radost Rafaelu Nadalovi, který se sice teprve dostává do formy po přestávce kvůli zranění, ale přesto se na začátku dubna vrátí na čelní pozici žebříčku ATP.

Jeho náskok na Federera však bude pouhých 100 bodů. Sto bodů, se kterými bude muset operovat během celé antukové sezony, chce-li post krále mužského tenisu udržet. A to je úkol, který bude, vzhledem k jeho letošním zdravotním problémům, dvakrát tak těžký.

Jednoduše řečeno: Nadal musí vyhrát prakticky všechny antukové turnaje, kterých se zúčastní, jinak o post jedničky opět přijde a do čela se vrátí Federer. Tomu by pak zůstala pozice na čele žebříčku až do Wimbledonu. Zároveň nesmí vynechat ani jeden turnaj Masters a podnik v Barceloně, jinak nastane stejná situace.

Nadal totiž v minulé sezoně vyhrál kromě French Open také v Monte Carlu, Barceloně a Madridu. To dělá dohromady 4500 bodů, které bude, oproti Federerovi, jenž nehrál a ani letos hrát nebude, obhajovat. Pouze v Římě se Nadalovi nezadařilo a vypadl už ve čtvrtfinále.

Nadal bude mít 2. dubna na kontě 8770 bodů, zatímco Federer 8670. Ale zatímco Federerovi jeho body zůstanou i po French Open, Nadal musí více než polovinu na své oblíbené antuce obhájit. A tomu se říká skutečně pekelná výzva.