Takhle se na kurtu ještě nezapotili. Český tým vyrazil na prohlídku Třineckých železáren

- Jakub Slunečko, Daniel Kubelka

Montérky, helmu a můžeme vyrazit! Český daviscupový tým přijal pozvání Třineckých železáren, které výběr Jaroslava Navrátila dlouhodobě podporují, a odhalil výrobu milionů tun železa. Hráči a kapitán týmu viděli běžně nepřístupné prostory a vyzkoušeli si také část výroby. „Obdivuju všechny, co tady pracují. Opravdu silný zážitek,“ hodnotil Radek Štěpánek.

Jaroslav Navrátil jako správný kapitán vedl svůj tým i obrovským areálem Třineckých železáren. Ve středu odpoledne mu sekundovali ještě Radek Štěpánek s Adamem Pavláskem. Ten se nakonec stal ústřední postavou při „odpichu“ železa z vysoké pece.

K tomu se musel Pavlásek navléct do speciálního ochranného obleku, ve kterém podle komentáře Radka Štěpánka připomínal známou postavu Darth Vadera. „Bylo tam opravdu strašné teplo, ale je to pro mě krásné zpestření,“ hodnotil čerstvý zážitek poté, co ho jeden z místních pracovníků přivedl zpět ke zbytku výpravy.

S krůpějemi potu na čele pak dodal: „Osm hodin bych tam ale pracovat nemohl, jsem rád, že hraju tenis.“ Své povolání si pochvalovali i ostatní členové týmu, prohlídku železáren ale brali jako skvělou a přínosnou zkušenost.

„Bylo pro nás velké ponaučení vidět, jak vypadá tvrdá práce. My ji zase známe z trochu jiného prostředí,“ hodnotil Radek Štěpánek. „Od té doby, co jsem v daviscupového týmu, byla tohle nejlepší mimotenisová aktivita, co jsem zažil,“ dodal.

Daviscupová výprava si popovídala také s místními pracovníky. Kromě nepostradatelných průvodců, bez kterých by se tenisté v rozlehlém areálu asi brzy ztratili, pak tenisté předali několika zaměstnancům drobné tenisové dárky. „Určitě vám budeme fandit,“ znělo z řad pracovníků Třineckých železáren.

Horký vzduch železáren pak česká výprava ráda vyměnila za příjemné venkovní počasí. Po středeční exkurzi by se tenisté měli pořádně zapotit už jenom při své práci. Hlavně pak o víkendu, kdy v Třinci vypukne dlouho očekávané čtvrtfinále Davis Cupu.  


Galerie