Nečekaná fuška! Plíšková udolala Sie ve třech setech až po sedmém mečbolu

- Tomáš Macák

V Miami se rýsoval hladký postup do čtvrtého kola. Karolína Plíšková vedla nad – na oko – odevzdanou Su-wej Sie již 5:1. Už v první sadě ale Tchajwanka pořádně zabojovala a v té druhé si s Češkou kompletně prohodila role. Nečekaná třísetová řežba nakonec přece jenom dopadla lépe pro Plíškovovou. Nicméně výhra 6:4, 1:6 a 7:6(4) skýtala ohromné množství dřiny.

Bylo to jejich vůbec první střetnutí na okruhu WTA. Bez předchozích zkušeností ze vzájemných zápasů však bylo jasné, kdo se má v pavouku turnaje posunout o kolo dále.

Karolína Plíšková byla před duelem se Su-wej Sie posilněna povedeným výkonem z předchozího kola proti Jekatěrině Makarovové. Tentokrát to byl spíš velmi odbojovaný než vydařený zápas. Hráčky na kurtu strávily hodně přes dvě hodiny. Překvapivé drama nakonec dopadlo lépe pro favoritku utkání - Plíšková vyhrála 6:4, 1:6 a 7:6(4). Postup si zajistila díky proměněnému sedmému mečbolu.

V osmifinále ji čeká Kazaška Zarina Diyasová. 

„Taková panenka,“ popisovala s nadsázkou po cenném deblovém triumfu z Indian Wells svoji tchajwanskou parťačku Barbora Strýcová. Nyní šla Su-wej Sie bojovat nikoliv po boku hráčky z České republiky, ale proti ní.

A jako panenka, která se nechtěně ocitne na kurtu, v úvodu zápasu Tchajwanka skutečně působila. Hned v prvním gemu přichystala Sie své protivnici dárek přímo na podnosu. Po sérii nepřesností, kterým dala korunu závěrečná dvojchyba, se Plíšková dostala, vlastně zadarmo bez ztráty fiftýnu k prvnímu brejku. Bez problémů pak navázala získanou hrou při vlastním servisu.

Rychlé vedení 2:0 bylo na světě.

Další důležitý krok k všeobecně očekávanému postupu udělala Plíškové v pátém gemu, kdy se jí opět povedlo sebrat soupeřce podání. Znovu neměla problém tuto výhodu potvrdit v následující hře, a v tu chvíli tak bylo skóre již 5:1 ve prospěch šestadvacetileté tenistky.

Až v osmém gemu si dvaatřicetiletá soupeřka české fedcupové reprezentanky vybojovala první dva brejkboly. A druhý pokus, i díky úspěšné challenge, proměnila. To byl zlomový okamžik - rázem Su-wej Sie narostla křídla a vybojovala třetí gem v řadě. Bojácná tenistka se proměnila v nebezpečnou zbraň. Z jednoznačného průběhu se začínala klubat zápletka.

Finalistka z US Open z roku 2016 si ale set nenechala protéct mezi prsty, ačkoliv čelila dalšímu brejkbolu. Plíšková nakonec vyhrála první sadu 6:4.

Tchajwanská tenistka si ale výrazně zlepšenou hru přenesla i do druhé sady a Plíškové zkomplikovala cestu za vítězstvím, když jí ve druhé hře sebrala servis. Do trháku se tak pro změnu dostala Su-wej Sie, která vedla 3:0.

Na stejnou metu jako Plíšková v prvním setu, se ve druhé sadě dostala Sie. Po druhém brejku vedla již 5:1.

Tchajwanka v tu chvíli hrála konstantně na velmi dobré úrovni, naopak vítězka devíti titulů na okruhu WTA se ne a ne zvednout. Su-wej Sie získala druhou sadu hladce 6:1.

V úzkých byla i zkraje rozhodujícího setu. Ihned čelila brejkbolu ale svůj servis si tentokrát pohlídala. To ostatně platilo pro obě tenistky až do osmého gemu. Jakoby se kruh uzavíral – ke konci rozhodujícího setu se Sie začala vracet k laciným chybách, kdežto Plíšková začala hrát opět mnohem razantněji a přesněji.

To vyústilo ve veledůležitý brejk a česká jednička se dostala do vedení 5:3. Při vlastním podání pak měla hned tři mečboly, ovšem utkání v tento moment nedokázala dotáhnout do úspěšného konce. To ji však nesrazilo a další mečboly si vypracovala při podání soupeřky. I další šance na to, jak ukončit tento těžký zápas, ale neproměnila. 

Ve dvanáctém gemu měla při servisu další možnost, jak rozseknout dlouhý zápas. Ani šestý mečbol ale Plíškovou do čtvrtého kola neposlal. 

O všem tak musel rozhodnout závěrečný tiebreak. I ten naprosto odpovídal horské dráze. Češka se dostala do vedení 5:1, ale tchajwanská tenistka opět předvedla ohromného bojovného ducha a stáhla na 4:5. Sedmý mečbol ale už Plíšková využila a konečně napsala tečku za tímto přenáročným zápasem.