Dostala kanára, přesto Wozniackou porazila. Puigová se hned rozpomněla na zlaté Rio

- Tomáš Macák

Zdálo se, že to pro světovou dvojku bude brnkačka. Caroline Wozniacká si v pátek večer proti Monice Puigové uzmula prvních sedm her v řadě. Co by ji v tu chvíli mohlo zastavit? Jenže Portoričanka se zázračně probrala a svoji hvězdnou soupeřku nakonec poslala z Miami Open domů. Největší skalp od – pro Puigovou zlatých – Her v Rio de Janeiru byl na světě.

V srpnu 2016 se sympatická tenistka z Portorika stala velmi nečekanou šampionkou ve dvouhře na olympijských hrách v Brazílii. V rámci cesty za zlatou medailí mimochodem v semifinále vyřadila Petru Kvitovou.

Na kurtech z ní tehdy vyzařovala ohromná síla. V říjnu v žebříčku vystoupala nejvýše ve své kariéře - 27. místo. Ve třiadvaceti stále ještě mnoho času proniknout mezi nejužší elitu...

Jenže následující sezóna hráčce, která byla po olympijském úspěchu pod mnohem větším drobnohledem, příliš nevyšla. A ani v letošním roce na sebe zatím svými výkony nestrhla bůhvíjakou pozornost. Nejlepším výsledkem bylo třikrát druhé kolo v rámci hlavní fáze turnaje, z čehož pramení také žebříčkový propad na 82. příčku.

Nicméně teď se může leccos otočit lepším směrem.

Puigová se konečně dočkala postupu do třetího kola, a to hned na prestižním Miami Open. Největší radost však může mít portorická tenistka z toho, díky jaké výhře se octila mezi nejlepšímí dvaatřiceti hráčkami.

S dánskou tenisovou královnou Caroline Wozniackou si v prvním setu neškrtla – prohrála 0:6. Na úvod druhé sady měla hned tři brejkboly. Po dlouhém zápolení nakonec neuspěla. Nicméně Puigovou to nezlomilo, naopak v této fázi zápasu ohromně zabrala a nakonec se i, už po málo čekaném, boji mohla radovat. Vyhrála dvakrát 6:4!

„Upřímně, cítím se znovu jako v Riu,“ říkala po zápase pro web WTA šťastná Puigová. Na tom je stoprocentně aspoň část pravdy. Portoričanka totiž od srpna 2016 neporazila jedinou hráčku z Top 5.

Cenného vítězství dosáhla za jednu hodinu a 54 minut. Po vítězném míčku už bylo i na Floridě po půlnoci. Přesto se rodačka ze San Juanu mohla těšit obrovské podpoře fanoušků, kteří dali radost z výhry Puigové velmi hlasitě najevo.

„V Miami jsem žila hodně dlouho, ale mé srdce bude vždy patřit Portoriku. Velmi si vážím veškeré podpory,“ uvedla. „Na tento okamžik jsem čekala dlouho a konečně jsem se našla. Opravdu si velmi cením fandění, bylo to neuvěřitelné,“ dodala Puigová.

Pro držitelku jedné trofeje z okruhu WTA, kterou vybojovala v roce 2014 ve Štrasburku, to byl v kariéře dohromady čtvrtý skalp hráčky, která patří mezi nejlepší pětku. Wozniackou porazila podruhé v kariéře a poprvé na svém oblíbeném tvrdém povrchu. Už teď se při šestém startu v Miami může těšit z nejlepšího výsledku, kterého na štědré floridské akci v historii dosáhla.

Pro přidání dalších důležitých bodů do žebříčku, tím pádem i přiblížení se dřívějším pozicím, bude muset Puigová ve třetím kole porazit řeckou tenistku Marii Sakkariovou.