ESPN sestavila žebříček nejlepších sportovců. Jak si vedli tenisté a kdo překvapivě chybí?

- Filip Lefenda

Zámořská sportovní televize ESPN sestavila žebříček dvaceti nejlepších sportovců historie, v němž nechybí ani osobnosti ze světa tenisu. Asi nepřekvapí, že nejvýše si stojí na pátém místě Roger Federer. Dvacetinásobný grandslamový šampion je zároveň nejvýše umístěným Evropanem.

Žebříček ESPN byl sestaven na základě několika faktorů, v potaz byly brány jednotlivé výkony, úspěchy i umístění v žebříčcích za posledních dvacet let. Výsledkem bylo pořadí, kterému vévodí kontroverzní americký golfista Tiger Woods.

Američtí sportovci ovládli ostatně hned první čtyři pozice. Za Woodse byli mezi nejdominantnější sportovce historie pasováni basketbalista LeBron James, hráč amerického fotbalu Peyton Manning a automobilový závodník Nascar Jimmie Johnson.

Konečně přichází na řadu páté místo a s ním i šestatřicetiletý Roger Federer. Nejstarší světová jednička tenisových dějin pobyla na vrcholném stupínku žebříčku ATP dohromady už 305 týdnů. V letech 2005 až 2007 si Švýcar zahrál hned deset grandslamových finále v řadě, celkově během bohaté kariéry ovládl turnaje velké čtyřky dvacetkrát. Zároveň dokázal zvítězit na všech čtyřech grandslamech i poté, co oslavil třicáté narozeniny.

Další tenisová stopa v žebříčku nejlepších sportovců patří Sereně Williamsové, jež obsadila dvanáctou pozici. Američanka vyhrála ještě o tři grandslamové turnaje více než Roger Federer a je třetí nejlépe umístěnou ženou za šestou Švédkou Annikou Sörenstamovou (golf) a brazilskou fotbalistkou Martou, jež se umístila jako devátá.

Na patnáctém místě figuruje ještě Novak Djokovič, Srb, jenž během poslední dekády zvítězil na dvanácti grandslamových akcích. Rafael Nadal, jenž má ve sbírce o čtyři grandslamové trofeje více, se naopak do dvacítky vůbec nevešel.

Žebříček dvaceti nejlepších sportovců podle ESPN
1. Tiger Woods (USA) – golf
2. LeBron James (USA) – basketbal
3. Peyton Manning (USA) – americký fotbal
4. Jimmie Johnson (USA) – automobilové závody Nascar
5. Roger Federer (Švýcarsko) – tenis
6. Annika Sörenstamová (Švédsko) – golf
7. Michael Schumacher (Německo) – závody Formule 1
8. Floyd Mayweather (USA) – box
9. Marta Vieira da Silvaová (Brazílie) – fotbal
10. Usain Bolt (Jamajka) – atletika
11. Lionel Messi (Argentina) – fotbal
12. Serena Williamsová (USA) – tenis
13. Lauren Jacksonová (Austrálie) – basketbal
14. Cristiano Ronaldo (Portugalsko) – fotbal
15. Novak Djokovič (Srbsko) – tenis
16. Allyson Felixová (USA) – atletika
17. Barry Bonds (USA) – baseball
18. Mike Trout (USA) – baseball
19. Manny Pacquiao (Filipíny) – box
20. Tom Brady (USA) – americký fotbal