Vynechat olympiádu? Na to nemyslím, odmítl Nadal

- Jan Vojkůvka

Zdravotní stav Rafaela Nadala rozhodně není ideální, potvrzuje to sám tenista, který se sice vrací k tréninku, ale sám netuší, jaký bude jeho následující program. Jistá je však jeho touha zahrát si na olympijských hrách v Riu.

Antukovou sezonu měl Nadal parádní, tedy až do turnaje v Madridu. Ovládl podniky v Monte Carlu a Barceloně, v Madridu prohrál v semifinále. Už tehdy bylo vidět, že něco není úplně v pořádku, ale přesto přišlo čtvrtfinále v Římě a porážka od Djokoviče. Nadal se chystal zaútočit na další grandslamový titul v Paříži, ale zranění zápěstí začalo narušovat jeho plány. Napřed odstoupil z turnaje před třetím kolem a následně ohlásil, že se nezúčastní Wimbledonu.

„Po konzultaci s lékařem a výsledcích posledních vyšetření nebudu moci letos startovat ve Wimmbledonu,“ zveřejnil tehdy na svém facebooku. Problém v zápěstí způsobila zanícená šlacha, u níž hrozilo, že by se při další zátěži mohla utrhnout a zranění by tak bylo vážnějšího rázu.

Nyní sám čeká, co bude následovat. Od konce května nehrál, netuší, jestli vyrazí do Toronta na turnaj konaný na konci července a patřící do série Masters. Co však odmítá je myšlenka na odstoupení z olympijských her v Riu, kterých se chce zúčastnit za každou cenu.

Na druhou stranu se k tréninku vrátil teprve před několika dny. „Nevím, jestli pojedu do Toronta. Beru to ze dne na den. Prioritou je být připraven. A jak jde trénink? Dostávám se do toho pomalu, protože jsem tvrdě pracoval na fyzické kondici, aby můj návrat byl co nejméně komplikovaný, ale stále se doléčuji,“ přiznal v rozhovoru pro Tennis World.

Ačkoliv tuší, že kvůli své delší zápasové i tréninkové pauze by nepatřil na olympijském turnaji k favoritům, touží po své druhé účasti pod pěti kruhy. Doposud startoval jen v roce 2008 v Pekingu, kde získal zlatou medaili, když v Londýně 2012 kvůli zranění nehrál. „V Riu kvůli svému zranění a přestávce nebudu ve dvouhře favoritem. Ve čtyřhře a mixu je to jiný příběh. Jsem velmi ochotný trénovat a soutěžit, myšlenka vynechání olympiády není vůbec v mé hlavě,“ podotkl Nadal.

Ohledně dalších plánů se vyjádřil také Nadalův strýc a trenér Toni, který připouští, že by v Torontu nemusel jeho svěřenec hrát, ale zároveň podotýká, že je spíše pravděpodobná účast v turnaji, který by měl prověřit Rafaela při návratu na dvorci ještě před Hrami v Riu.

„Hrát v Torontu je v našem plánu, ale pokud bude existovat i jedno procento zbytečného risku, tak hrát nebudeme. Napřed se musíme zaměřit na trénink a až pak na turnaje,“ osvětlil Toni Nadal snahu neuspěchat Rafaelův návrat na kurty.