Futures v Brně: Čtyři čeští tenisté prošli přes síto druhého kola a objeví se ve čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka, Radim Sochor

Brněnský futures se přehoupl do své druhé poloviny a středeční den na dvorcích TC Brno přinesl osmičku postupujících do čtvrtfinále šestého futuru na území České republiky.

Program na dvorcích v Brně byl zahájen v 10 hodin dopoledne a už první zápasy hrané na čtyřech dvorcích ukázaly, že se diváci v areálu mají na co těšit.

Druhé kolo se stalo konečnou stanicí pro Michala Fraňka, který úspěšně prošel tříkolovou kvalifikací a poměrně překvapivě přešel i přes brány prvního kola a Ukrajince Kaleničenka. Ve druhém kole však na něho čekal ještě náročnější soupeř, první nasazený Václav Šafránek, který potvrdil roli favorita a svého krajana vyřadil z turnaje po dvou setech 6:3, 7:6.

Franěk sice zejména ve druhém setu soupeře výrazně potrápil a dotáhl sadu do zkrácené hry, v ní však zcela odpadl a neuhrál jediný míček a po porážce 0:7 se musel s turnajem rozloučit.

„Zápas hodnotím určitě pozitivně. Cítil jsem se výborně od základní čáry, docela slušně jsem servíroval. Trošku pohyb váznul, to nebylo úplně ideální, ale myslím, že když jsem hrál docela dobře zezadu, tak jsem si to mohl dovolit,“ zhodnotil své vítězství Šafránek. „Zezačátku jsem byl pasivní, pak se snažil být agresivní a naopak ke konci druhého setu jsem se snažil hrát úplně bez chyb, aby on si to musel uhrát,“ dodal.

Do čtvrtfinále se prokousal také Pavel Nejedlý. V souběžně hraném utkání si český tenista, startující na divokou kartu, poradil s mírně favorizovaným Romanem Jebavým 6:1, 7:5. Jebavý, který momentálně ani nefiguruje na žebříčku ATP, si sice v Brně připsal jeden bod za postup do druhého kola, ale na výraznější úspěch stále čeká.

Navíc to byl v krátké době druhý zápas, který s Nejedlým prohrál. Už v polovině června totiž na svého krajana nestačil v kvalifikaci challengeru v Popradu, kdy však vybojoval mnohem vyrovnanější zápas. V Brně mu vůbec nevyšel první set, kdy si neudržel ani jedno podání a jediného gemu dosáhl v šesté hře na returnu. Druhý set už byl sice vyrovnanější a Jebavý měl celou sadu ve svých rukou, když vedl 3:0 a následně dokonce 5:1! Jenže set nedoservíroval, naopak Nejedlý totálně otočil obrázek hry, udržel si třikrát servis, k čemuž přidal třikrát proražené podání soupeře a otočil na 7:5!

„Předvedl jsem jeden ze svých lepších výkonů. On byl celý první set hrozně tuhý, jako by nerozehraný, tak jsem se snažil hrát co nejdále od něho. A fungovalo to. Ve druhém začal Roman trochu hrát, já si to nepohlídal a bylo to rychle 1:5. Ale nemyslel jsem na to, snažil se dotáhnout a naštěstí jsem to otočil,“ těšilo Nejedlého, který tak zopakoval svůj výkon z Popradu, kde rovněž otáčel skóre zápasu s Jebavým ze stavu 2:5.

„Trochu jsem ten zápas podcenil. Jsem hodně unavený, protože jsem hrál o víkendu ligu, tady hned v pondělí, včera debl. Nebyl jsem ze začátku svůj, bylo to špatné z mé strany. V druhém setu jsem měl 5:1, podcenil jsem to úplně na 5:3, měl jsem, myslím, dva setboly a prostě jsem to nedohrál. Pavel hrál dneska dobře,“ řekl k utkání Roman Jebavý.

Slušně rozehraný zápas nedokázal dotáhnout do konce Matěj Vocel, který se ve druhém kole potkal s Chilanem Cristobalem Saavedrou-Corvalanem, třetím nasazeným, který českého tenistu ubojoval po téměř tříhodinové bitvě ve třech setech.

Vocel, jako šťastný poražený, sice do zápasu vstoupil výborně a úvodní set vyhrál 6:4 poté, co otočil na úvod dějství nepříznivý vývoj a dohnal ztrátu jednoho brejku. Druhý set měl naopak zcela opačný průběh - lépe do něho vstoupil Vocel, který vybojoval brejk ve třetím gemu, ale hned záhy o něho přišel. Corvalan navíc otočil z 1:2 na 5:2 a set následně v poklidu doservíroval k výhře 6:3.

Rozhodující třetí set byl sice také poměrně dlouhý, ale zároveň nejjasnější z celého zápasu. Vocel přišel o podání ve třetím a následně sedmém gemu, přičemž sám nevyužil dvou vypracovaných brejkbolů a zápas tak prohrál 2:6.

„Člověka dokáže nasrat takov zápas, když ho takhle prosere. Když jsem měl set, poté navíc brejk k dobru. Celý zápas jsme se tahali. Nepomohl mi ani servis, neboť antuka byla mokrá,“ hodnotil naštvaně Matěj Vocel. Při psychické výhodně si Chilan vzal z ničeho nic medical time-out, následně se i hádal s rozhodčím. Matěj to viděl jasně: „Soupeř se mě snažil rozhodit medical time-outem, i když mu podle mého názoru nic nebylo.“ Mnohem méně dramatický byl zápas Filipa Doležela, který nastoupil do utkání se slovenským tenistou Matějem Maruščákem a přehrál ho ve dvou setech 6:2, 6:4. První set byl rozhodnutý prakticky od prvního gemu, v němž Doležel prorazil servis Maruščáka a své vedení ještě navýšil o další brejk v páté hře. Následná vlastní ztráta servisu ho tak mrzet nemusela a český tenista zvítězil 6:2.

V druhé sadě však byl přeci jen Doležel potrápen o poznání více. Slovenský kvalifikant se rychle ujal vedení 2:0, ale z náskoku se dlouho radovat nemohl. Hned ve třetí hře Doležel soupeře rebrejknul, a když následně po sérii uhájených servisů sebral podání Maruščákovi znovu v devátém gemu, o postupujícím bylo prakticky rozhodnuto. Český hráč vše potvrdil vlastním podáním a dotáhl zápas do vítězného konce.

„Na rozdíl od včerejška jsem byl psychicky vyrovnanější, víc jsem si věřil. Hrál jsem trpělivě a vlastně tak, jak jsem potřeboval,“ řekl k zápasu Doležel. „Byl jsem půl roku v Americe na škole, takže jsem se dlouho nezúčastnil žádných turnajů Futures. Udržoval jsem se sice ve fazóně, ale tady na turnaji jsem postup do čtvrtfinále nečekal,“ dodal radostně z postupu Filip Doležel.

Menší problémy měl Petr Michnev v zápase s Rakušanem Gibrilem Diarrou až v průběhu druhého setu, kde musel otáčet skóre po nevyvedeném vstupu do sady. Jinak to však byl další z řady povedených výkonů Michneva, který se aktuálně nachází ve velmi dobré formě a potvrdil to postupem do čtvrtfinále brněnského futuru.

Michnev, plnící roli čtvrtého nasazeného, ovládl první set 6:1, ale v setu druhém rychle prohrával 0:2. Třemi gemy v řadě sice vývoj setu otočil, ale následně po ztraceném servisu Diarra srovnal na 3:3 a vytvořil ještě na Michneva nepříjemný tlak. Český tenista se však s touto pozicí popasoval náramně a za stavu 5:5 si připsal klíčový brejk, aby následně při svém servisu zakončil zápas po výhře 7:5.

Vítěz zápasu zhodnotil zápas: „Dnes to bylo hodně ubojované. Míčky téměř nelétaly, povrch byl mokrý, takže jsme se nemohli moc opřít o servis. Já jsem naštěstí udělal méně chyb než soupeř. V závěru jsem hodně znervózněl, při mečbolu jsem dal dvojchybu na shodu, a tak jsem si říkal, že tohle prohraju. Nemám zde žádné cíle, chtěl bych si to čtvrtfinále spíše užít.“

Působení na turnaji dneškem končí pro Víta Kopřivu, který vypadl v souboji s Laslem Urrutiou Fuentesem z Chile. Český tenista sice vyhrál hladce první set, následně ale starší tenista využil zkušeností a zápas dotáhl do vítězného konce. Fuentes tak postupuje do další fáze po výsledku 1:6, 6:2, 6:3.


2. kolo dvouhry
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (1) - MICHAL FRANĚK (Q) 6:3, 7:6 (0)
ROMAN JEBAVÝ - PAVEL NEJEDLÝ (WC) 1:6, 5:7
MATĚJ VOCEL (LL) - Cristobal Saavedra-Corvalan (CHI) 6:4, 3:6, 2:6
FILIP DOLEŽEL (WC) - Matěj Maruščák (SVK, Q) 6:2, 6:4
PETR MICHNEV (4) - Gibril Diarra (AUT) 6:1, 7:5
VÍT KOPŘIVA - Laslo Urrutia Fuentes (CHI) 6:1, 2:6, 3:6
Julian Onken (GER) - Eros Siringo (ITA, Q) 6:2, 6:1
Marek Semjan (SVK, Q) - David Pichler (AUT) 3:6, 1:6

Čtvrtfinále čtyřhry
ROMAN JEBAVÝ, LIBOR SALABA (1) - DAVID POLJAK, MATĚJ VOCEL 3:6, 6:1, 10:4
DOMINIK KELLOVSKÝ, VÁCLAV ŠAFRÁNEK (4) - PETR HÁJEK, PAVEL MOTL 6:3, 6:2
FILIP DOLEŽEL, PETR MICHNEV (3) - Julian Onken, Leon Schutt (GER) 7:5, 6:4
VÍT KOPŘIVA, Laslo Urrutia Fuentes (CHI) - Danylo Kaleničenko (UKR), David Pichler (AUT) (2) 4:6, 5:7

12.7. Futures v Brně: Účast ve druhém kole si zajistili Šafránek, Kopřiva, Doležel a Vocel

11.7. Futures v Brně: Franěk, Michnev, Nejedlý a Jebavý postupují do 2. kola

10.7. Futures v Brně: Vocel nečekaně vypadl s Vejvarou, postup si zajistili Franěk či Musil

9.7. Futures v Brně: Kvalifikační maraton rozehrálo 28 českých tenistů