Chudák Chardy! Federer nepovolil Francouzovi po prvním podání ani míč. Trpěl i Murray

- Filip Lefenda

Třetí zápas, třetí vítězství 2:0 na sety. Roger Federer udělal v Indian Wells další krok k obhajobě loňského titulu, když ve čtvrtek zdolal 7:5 a 6:4 Francouze Jérémy Chardyho. Světová jednička neztratila po prvním podání za celé utkání ani jeden míč, nemusela čelit jedinému brejkbolu a vyhrála tak i své patnácté letošní střetnutí. Pokud Federer uspěje i ve čtvrtfinále proti Čongovi, vyrovná nejlepší vstup do sezóny z roku 2006.

I přes naprosto dominantní vystoupení na podání musel Federer na své šance trpělivě čekat. Vůbec zle totiž nehrál ani Chardy, doplatil však na zaváhání z koncovek setů. V sedmé hře odvracela světová stovka první brejkbol, za stavu 5:5 už ale tolik štěstí neměla. Švýcar uzmul protivníkovi servis skrze shodu a následně dopodával dějství čistou hrou.

Podobný průběh měl i druhý set. V prvních osmi gemech se nezrodila jediná brejková hrozba, byť Chardy svá podání uhrával přeci jen o poznání pracněji než jeho favorizovaný soupeř. Diváci se nicméně skvěle bavili, a to nejen dech beroucí výměnou ze šesté hry, v níž Chardymu nepomohl ani tweener...

Rozhodující moment přišel opět až v samém závěru, kdy francouzský tenista pustil podání zase přes shodu. A Federer brejk potvrdil jako přes kopírák bez ztráty jediného fiftýnu.

Čísla na servisu měl Federer vskutku excelentní. Po prvním podání nepovolil soupeři letos neporažený hráč ani jeden míč z celkových pětadvaceti! Tento kousek se Federerovi na nejvyšší úrovni podařil popáté v kariéře. Naposledy nedopřál po prvním servisu na příjmu ani míč Američanu Tiafoeovi, a sice v závěru loňské sezóny na halovém podniku v rodné Basileji. V roce 2014 ale potkal podobný osud třeba i Andy Murrayho, a to rovnou na závěrečném Turnaji mistrů.

Triumfem nad Chardym zaznamenal „neporazitelný“ Federer už své patnácté letošní vítězství, přičemž od ledna ztratil jen pouhé tři sety. Pokud Švýcar ve čtvrtfinále uspěje s Korejcem Čongem, vyrovná svůj dosud nejlepší nástup do sezóny z roku 2006. Tehdy jako čtyřiadvacetiletý mladík posbíral šestnáct vítězství v řadě, nyní může světová jednička toto osobní maximum „na stará kolena“ trumfnout.

„Je to skvělé. Na tak těžkém turnaji, jakým je ten v Indian Wells, nikdy nevíte, co se stane. Jsem proto hrozně rád, že se mi opět daří a jsem na dobré cestě tuto metu překonat,“ zářil po poslední výhře obhájce loňského titulu, vzápětí ale musel zaklepat. „Uvidíme, jak dlouho mi forma vydrží, třeba jsem dnes vyhrál naposled. Nerad bych něco zakřikl,“ usmíval se sympatický Švýcar.

BNP Paribas Open, Indian Wells (muži, USA, 8 648 508 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Roger Federer (SUI, 1.) – Jérémy Chardy (FRA, 100.) 7:5, 6:4