Plíšková zvládla třísetovou bitvu s Čang a je v osmifinále. Pomstí Kvitovou?

- Filip Lefenda

Přetěžké utkání má za sebou v Indian Wells Karolína Plíšková. Ta musela v duelu s Číňankou Šuaj Čang do tří setů, v rozhodujícím dějství ovšem nepřipustila potíže a nedala asijské soupeřce šanci. Po roce si tak Plíšková zahraje v Kalifornii osmifinále. V tom bude moci pomstít krajanku Kvitovou – soupeřkou české jedničky totiž bude teprve šestnáctiletý domácí "zázrak" Amanda Anisimová, jež dosud za tři zápasy na turnaji neztratila ani set.

Úvodní sada byla hodně divoká. Plíšková do ní vstoupila báječně, když prolomila hned první soupeřčin servis, brejk ale nepotvrdila. Podruhé se Češka na returnu radovala za stavu 2:2, o svou výhodu však o pět her později přišla, a to v momentě, kdy servírovala na zisk setu. Plíšková tehdy neproměnila setbol a vzápětí ztratila podání skrze shodu.

Světová pětka ale přispěchala s tou nejlepší odpovědí, když hned v další hře servis soupeřky opět kradla a měla tak šanci na reparát. Při něm musela sice odvracet dvě brejkové hrozby, tiebreaku ale nakonec nebyla potřeba. Plíšková získala úvodní set 7:5.

Také druhé dějství započala lépe česká favoritka, která po brejku v páté hře vedla o pár minut později už 4:2. Šuaj Čang ale následně zaznamenala tři vyhrané gemy v řadě, za stavu 6:5 si pak Číňanka na returnu vypracovala hned šest brejkových šancí, přičemž tu poslední využila a brala tak druhý set.

Rozhodující sada už byla takříkajíc na jednu branku. Karolína se rychle zkoncentrovala, zlepšila výkon na podání a dokráčela si pro postup do osmifinále. Výsledek 6:3 olemovala česká hráčka dvěma brejky z prvního a posledního gemu, sama přitom nenabídla ve třetím dějství jediný brejkbol.

V předchozích dvou letech došla Plíšková v Indian Wells shodně do semifinále. Této metě se bude moci v dalším kole opět přiblížit. Proti teprve šestnáctileté Amandě Anisimové bude velkou favoritkou, domácí talent už ale ukázal, že jej není radno podceňovat. Anisimová neztratila za tři zápasy ani set, když vyřadila Rusku Pavljučenkovovou a v neděli dokonce ukončila i vítěznou šňůru Petry Kvitové. Otázka, která se tak přímo nabízí, je jasná – pomstí česká jednička svou krajanku?

BNP Paribas Open, Indian Wells (ženy, USA, 8 648 508 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (5.) – Šuaj Čang (CHN, 33.) 7:5, 5:7, 6:3