Premiérový triumf v roli matky. Serena slaví po čtrnácti měsících vítězný návrat

- Filip Lefenda

Poprvé od loňského triumfu na Australian Open se v soutěžním zápase představila Serena Williamsová. Návrat na kurty oslavila šestatřicetiletá Američanka v Indian Wells vítězstvím nad Kazaškou Zarinou Diyasovou, kterou zdolala potřetí v kariéře bez ztráty setu, a sice 7:5 a 6:3. V dalším kole čeká majitelku 23 grandslamových titulů Kiki Bertensová z Nizozemska.

Williamsová nenabídla v první sadě protivnici ani jeden brejkbol, sama pak na příjmu pořádně kousala. Hned v úvodním gemu neproměnila jednu možnost, o čtyři gemy později dokonce čtyři.

Bývalá světová jednička se ale rozhodit nenechala. Diyasovou udržovala neustále pod tlakem, zdárně atakovala zejména slabší druhá podání a na svou další šanci trpělivě čekala. A ta přišla v jedenácté hře, po níž šla Williamsová servírovat na vítězství. Zdárně.

Druhý set byl o poznání divočejší. Diváci viděli na zaplněném centrálním kurtu hned pět ztracených podání v řadě. Sérii brejků zahájila ve třetím gemu Serena, krádež podání ale potvrdila čistou hrou až za stavu 4:3.

Následně uspěla třiadvacetinásobná grandslamová šampionka opět na returnu a po hodině a 33 minutách tak mohla slavit vítězství 7:5, 6:3, a to po dlouhých čtrnácti měsících.

„Je to neuvěřitelné. Hrála jsem více jak po roce,“ zračily se ve tváři Williamsové pocity nadšení z vítězného comebacku. „Rozhodně to ale nebylo snadné. Se Zarinou už jsem párkrát hrála a byly tam vždy nějaké těsné sety,“ vzpomínala na předchozí měření sil s Kazaškou, která tenisově vyrůstala v Praze.

„Má cesta teprve začíná. Snažím se ze sebe vydat to nejlepší, co jen jde,“ pokračovala šestatřicetiletá legenda. Rezervy ve své hře pochopitelně dobře vnímala. „Překvapily mě zejména některé chyby,“ přiznala na tiskové konferenci. „Na tomto turnaji si z toho ale nechci dělat příliš hlavu a stresovat se. Nejsem pod tlakem, nemám od sebe žádná přehnaná očekávání. Zatím si to mohu dovolit,“ usmívala se dvojnásobná turnajová vítězka.

Ta se může letos stát první hráčkou, která v Kalifornii uspěje potřetí v kariéře. Této metě se může přiblížit vítězstvím nad Holanďankou Kiki Bertensovou, jež bude její soupeřkou ve druhém kole.

BNP Paribas Open, Indian Wells (ženy, USA, 8 648 508 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Serena Williamsová (USA, -) – Zarina Diyasová (KAZ, 53.) 7:5, 6:3