Oslavenkyně Kvitová: 28 faktů o wimbledonské šampionce

- Radek Štohl, Jan Vojkůvka

Česká tenistka Petra Kvitová slaví osmadvacáté narozeniny. Během kariéry dosáhla na mnoho milníků, nezapomenutelných okamžiků i méně radostných chvil. Přečtěte si 28 tenisových faktů o dvojnásobné wimbledonské šampionce.

1 – Jednou se Petře podařilo dobýt Turnaj mistryň. Stalo se tak před šesti a čtvrt lety v Istanbulu.
2 - Zatím dvakrát v kariéře vyhrála grandslamový turnaj, v obou případech se jednalo o Wimbledon (2011, 2014).
3 – Pro třetí místo, tedy bronz, si dokráčela na olympijských hrách v Riu, když v utkání o medaili porazila Madison Keysovou ve třech setech.
4 – Na oblíbené trávě byla celkem čtyřikrát ve finále. Dvakrát vyhrála ve Wimbledonu (2011, 2014), v minulé sezoně ovládla podnik v Birminghamu a doposud jedinou finálovou porážku si připsala v roce 2011 v Eastbourne.
5 – Tolikrát se Petře Kvitové podařilo uspět ve Fed Cupu, ženské týmové soutěži (2011, 2012, 2014, 2015, 2016).
6 – Celkem šestkrát jí byla udělena cena WTA Karen Krantzcke Sportmanship Award. Rekordmankou v počtu ocenění je prozatím Kim Clijstersová, která má těchto trofejí osm.
7 – Do finále se Petra Kvitová probojovala během kariéry celkem ve 29 případech. Pouze sedmkrát však nedosáhla na vytoužený titul.
8 – Mezi lety 2013 a 2015 vyhrála osm fedcupových zápasů v řadě.
9 – Aktuální postavení Petry Kvitové na světovém žebříčku.
10 – Desetkrát se česká tenista prokousala na grandslamových turnajích alespoň do čtvrtfinále.
11 – Na jedenáctém místě světa zakončila sezonu 2016.
12 – Dvanáctkrát se radovala ze zisku trofeje na tvrdém povrchu pod otevřeným nebem.
13 – Aktuální šňůra výher Petry Kvitové činí 13 zápasů. Od 31. ledna, kdy vyhrála v prvním kole v Petrohradu nepoznala hořkost porážky.
14 – Nejdelší vítězná šňůra v její kariéře čítá celkem 14 zápasů. Kvitová ji započala v říjnu 2011 v Linci, vybojovala dva tituly na okruhu WTA a také trofej s fedcupovým týmem. Porážku si připsala až v lednu 2012 v semifinále turnaje v Sydney.
15 – Kromě šesti ocenění Karen Krantzcke Sportmanship Award získala česká hráčka dalších 15 mimoturnajových trofejí. Z toho se dvakrát stala sportovkyní roku České republiky, čtyřikrát stejnou cenu získala s týmovým Fed Cupem, dvakrát byla fanoušky zvolena nejoblíbenější hráčkou sezony, či se stala nováčkem roku i hráčkou roku WTA.
16 – V šestnácti letech získala svůj první profesionální titul. Stalo se tak v roce 2006 na turnaji ITF v maďarském Szegedu.
17 – Sedmnáct ze svých dvaadvaceti titulů vybojovala na tvrdém povrchu bez ohledu na to, jestli hrála pod otevřeným nebem nebo v hale.
18 – Celkem 18 týdnů byla na žebříčku druhou nejlepší hráčkou světa.
19 – Svou premiérovou účast na malém turnaji mistryň v Ču-chaji v roce 2016 oslavila titulem. Byla to v pořadí její devatenáctá trofej.
20 – Počet výher v premiérové sezoně mezi profesionálkami v roce 2006.
21 – Tolikrát byla během své kariéry nominována k účasti ve Fed Cupu.
22 – Počet titulů, které na okruhu WTA vybojovala. V letošní sezoně získala do své sbírky trofeje z Petrohradu a Dauhá.
23 – Tolik týdnů uplynulo od operace její levé ruky v prosinci 2016 a jejím návratem na kurty během French Open 2017.
24 – Rok 2010 se zapsal do kariéry české tenistky nejen jako ten, ve kterém dokráčela do semifinále Wimbledonu, ale také jako rok s nejvíce porážkami v jedné sezoně. Tehdy jich nasbírala právě 24.
25 – Nový rekordní počet třísetových výher na ženském okruhu během jediného roku. Česká tenistka ho stanovila v roce 2013.
26 – V šestadvaceti letech byla ohrožena kariéra české tenistky. Poté, co byla přepadena a pořezána neznámým pachatelem, musela podstoupit náročnou operaci levé ruky. V té chvíli, jak sama říká, začala svou druhou kariéru.
27 – Ač již hrála mezi profesionálkami, zápolila Petra Kvitová také na juniorském okruhu. V červenci 2007 vystoupala na 27. místo juniorského žebříčku, což je její kariérní maximum.
28 – Počet vítězství, kterých dosáhla ve Fed Cupu.