WTA

WTA Indian Wells: Kr. Plíšková s Vondroušovou jdou dál a narazí na favoritky. Šarapovová vyřazena!

- Petr Sumbal

První dvě české tenistky už za sebou mají první kolo prestižního turnaje v Indian Wells a obě byly úspěšné. Kristýna Plíšková nejprve ve vyrovnaném duelu porazila Jing-Jing Tuan a vysloužila si tím druhé kolo a zápas proti světové jedničce Simoně Halepové. O necelou hodinu později se z vítězství radovala také Markéta Vondroušová, která suverénně přehrála americkou kvalifikantku Madison Brengleovou. Vondroušová si zahraje ve druhém kole proti favorizované Britce Johanně Kontaové. O největší šok se v noci postarala Američanka Naomi Osakaová, která vyřadila bývalou dvojnásobnou šampionku turnaje Marii Šarapovovou.

Kristýna Plíšková v těsném souboji porazila Tuan a čeká ji světová jednička
Kristýna Plíšková úspěšně vkročila do turnaje v Indian Wells, v jeho prvním kole si poradila po setech dvakrát 6:4 s Číňankou Jing-Jing Tuan. V celém utkání bylo k vidění minimum brejkbolů a jen tři brejky. Dva z nich získala Plíšková.

Ten první hned v prvním gemu celého zápasu. Plíšková na úvod zaskočila Tuan v nepozornosti a vytvořila si pro následující průběh první sady důležitý náskok. Ve zbytku úvodního setu totiž obě tenistky spolehlivě servírovaly a bez větších problémů si držely svá podání. První set tak vyhrála Plíšková 6:4, když sadu zakončila čistou hrou.

Ve druhém setu se na první brejk čekalo do páté hry a byla to znovu česká hráčka, která jako první dokázala uzmout podání soupeřky. Vzápětí Plíšková brejk potvrdila a ocitla se dvě hry od postupu do druhého kola. Jenže Tuan se ještě dokázala vrátit do utkání, poprvé sebrala Plíškové podání a srovnala na 4:4.

V závěru druhého setu musela Plíšková dokonce odvracet setbol. Ale zvládla to a díky tomu si vybojovala tiebreak. V něm sice Češka rychle vedla 5:1, ale Tuan se dokázala dotáhnout na stav 4:5. Další dvě výměny však patřily Kristýně Plíškové a ta se tím pádem může připravovat na náročné druhé kolo. V něm se totiž utká se světovou jedničkou Simonou Halepovou z Rumunska, se kterou jediný vzájemný zápas před rokem prohrála, když uhrála pouhé tři gemy.

Vondroušová si lehce poradila s kvalifikantku
Zbytečně dlouho se na kurtu nezdržovala Markéta Vondroušová. Česká talentovaná tenistka si v prvním kole Indian Wells poradila za 68 minut suverénním způsobem s americkou kvalifikantku Madison Brengleovou. Vyhrála po setech dvakrát 6:2.

Vondroušová se celý zápas mohla spolehnout na svůj servis, o který v průběhu utkání jen jednou přišla a po svém prvním podání ztratila pouze pět výměn. V prvním setu osmnáctiletá Češka nečelila ani jednomu brejkbolu, ve třetím a pátém gemu sama sebrala soupeřce podání a vyhrála 6:2.

Ve druhé sadě se hrál o něco vyrovnanější tenis a také Brengleová si vytvářela šance na brejk. Ve druhém gemu musela Vondroušová odvracet dva brejkboly, ale hned v následující hře sebrala Američance servis.

Rovněž další dvě hry skončily lépe  vždy pro tenistku na příjmu, takže si Vondroušová dál držela výhodu jednoho brejku. Tu poté ještě zvýraznila dalším ziskem soupeřčina podání a celé utkání ukončila čistou hrou.

Při své první účasti si tak Markéta Vondroušová v Indian Wells zahraje druhé kolo, ve kterém se jí do cesty postaví Britka Johanna Kontaová, jedenáctá hráčka světa. S tou se Vondroušová ještě nikdy neutkala.

Šarapovová překvapivě končí už v 1. kole
Bývalá světová jednička Maira Šarapovová překvapivě končí v Indian Wells už v prvním kole na raketě Naomi Osakaové po setech dvakrát 4:6. Dvojnásobná vítězka tohoto turnaje (2006, 2012) Šarapovová v zápase ani jednou nevedla a neustále musela dotahovat ztrátu. Talentovaná Američanka Osakaová získala v obou setech o jeden brejk navíc a ve druhém kole se utká s Polkou Agnieszkou Radwaňskou.