Největší mužský turnaj v Česku mění titulárního partnera. Dorazí i trofej z Australian Open

- Jakub Slunečko

Po 24 letech přichází změna na pozici titulárního partnera největšího mužského turnaje v Česku – Czech Open. Odchází banka UniCredit, kterou nahrazuje konkurenční Moneta. Představitelé turnaje to oznámili na úterní tiskové konferenci, kde také odhalili, že do Prostějova v červnu dorazí i vítěz Australian Open Thomas Johansson.

Turnaj nově ponese názve Moneta Czech Open podle nového partnera, který střídá banku UniCredit. Ta před tím sponzorovala prestižní challenger dlouhých 24 let. „Jsme rádi, že se v době složitého financování sportu podařilo pro Czech Open najít nového významného partnera,“ řekl šéf tenisového svazu Ivo Kaderka.

Moneta už dříve zahájila spolupráci právě se svazem a zaměřuje se mimo jiné na podporu mladých tenistů. Partnerství pro největší mužský tenisový turnaj v Česku by mělo trvat minimálně do roku 2020.

Czech Open má tak zajištěnou finanční podporu, kterou při jubilejním 25. ročníku turnaje může využít i pro nejvyšší možné prize money – 150 000 dolarů.

Ředitelka turnaje Petra Černošková odhalila, jaká jména by si na Moneta Czech Open letos přála: „Doufám, že Jirka Veselý přijede obhajovat titul. Budeme chtít dát divoké karty naším mladým hráčům. Třeba Daliborovi Svrčinovi, pro kterého by to mohl být debut na challengeru.“

Organizátoři turnaje (odehraje se od 4. do 9. června 2018) začnou už na americké tenisové šňůře v následujících týdnech vyjednávat také účast zahraničních hráčů. Konkrétní jména Černošková říct nechtěla, ale naznačila: „Probíhá generační obměna, jména v první stovce se dost střídají. Přichází spousta nových hráčů a snad se nám podaří vyjednat co nejlepší kvalitu.“

Diváci by se tak mohli dočkat dalších vycházejících hvězd, jaké v minulosti v Prostějově už dříve hrávaly. V minulosti na Czech Open hráli například Karen Chačanov nebo čtvrtfinalista letošního Australian Open Tennys Snadgren.

V Prostějově se také chystá tradiční exhibice, která bude letos skutečně hvězdná. Bývalá světová pětka Jiří Novák se v ní totiž utká se Švédem Thomasem Johanssonem. Bude se jednat o reprízu semifinále Australian Open 2002, ve kterém Johansson vyhrál v pěti setech a nakonec celý grandslam ovládl.

Bývalý švédský tenista taktéž přislíbil, že divákům do Prostějova trofej z Australian Open přiveze ukázat.