Futures v Brně: Franěk, Michnev, Nejedlý a Jebavý postupují do 2. kola

- Petr Šístek

Poté, co je po víkendu známo osm postupujících z tříkolové kvalifikace, v Brně započaly boje v hlavní soutěži. V pondělí bylo na programu osm zápasů dvouhry, v nichž o postup usilovalo sedm českých tenistů. Ještě četnější zastoupení pak měli domácí hráči ve čtyřhře, ve čtyřech dnešních zápasech se jich představilo hned jedenáct.

Jako prvnímu se podařilo zvládnout nástrahy úvodního kola Michalu Fraňkovi. Ten se až nečekaně jasně vypořádal s Ukrajincem Kaleničenkem, kterému povolil pouhé tři gemy. "Byly tam chvíle, kdy soupeř chtěl zabrat, ale dělal hodně chyb, takže výsledek asi odpovídá tomu, co předváděl na kurtu," nebál se Franěk hledat příčiny jednoznačné výhry i ve špatné hře soupeře. "6:2, 6:1, v pohodě, moc jsem se nenadřel, zítra volno, tak potrénuji," sršel při celkovém hodnocení spokojeností sympatický tenista.

Michal Franěk po postupu do 2. kola

 

Petr Michnev pak dokázal v souběžně hraném utkání udolat Davida Poljaka, ale postup čtvrtého nasazeného tenisty se nerodil vůbec lehce. V prvním setu se favorizovaný Michnev sice rychle dostal do vedení 4:0 a sadu nakonec dovedl k výhře po výsledku 6:2, ale ve druhém setu nevyužil ani jeden ze šesti brejkbolů, zatímco soupeř svůj jediný proměnil a srovnal tak na 1:1 na sety.

Rozhodující třetí set po jednom brejku na každé straně dospěl do stavu 4:4, kdy Michnev musel na svém servisu čelit stavu 0:40. "Šel jsem do toho naplno, buď to tam spadne nebo ne. Vydal jsem na síť, což jsem celý zápas neudělal. Vlastně jsem třikrát po sobě zahrál servis-síť, poté jsem dal dva dobré servisy a tím bylo pět míčů v řadě, ale také to mohlo skončit tak, že jsem mohl zahrát 10 centimetrů vedle a bylo by to 4:6," krásně popsal Michnev zlomový okamžik zápasu. Hned v dalším gemu totiž dokázal získat servis soupeře a mohl se tak radovat z postupu do 2. kola.

Petr Michnev po postupu do 2. kola

 

Velmi nepovedené utkání odehrál proti Němci Onkenovi Tomáš Musil. Ten po dobře zvládnuté kvalifikaci dokázal uhrát jen dva gemy a soupeři vzdoroval pouhých 54 minut. "Spíš jsem se pral sám se sebou, udělal jsem strašně moc chyb, je až zarážející, kolik jich tam bylo a myslím, že to byl hodně darovaný zápas," neměl Musil po zápase problémy hledat příčiny drtivé porážky především u sebe.

Tomáš Musil po prohře v 1. kole

 

Třetím českým tenistou, kterému se podařilo zvládnout zápas úvodního kola, se stal Roman Jebavý. Ten si poradil s Ukrajincem Vadymem Ursu relativně hladce ve dvou setech. "V prvním setu jsem šel hned do trháku o dva gemy, a pak jsem si ten náskok hlídal, takže první set byl úplně v pohodě a druhý jsem si prohrál servis jako první, naštěstí jsem soupeře hned brejkl zpátky, a pak jsem to otočil z 2:3 na 6:3 docela v pohodě," zhodnotil dobře naladěný Jebavý vývoj zápasu. 

Roman Jebavý po postupu do 2. kola

 

Velké překvapení přineslo poslední utkání dvouhry, v němž se s turnajem rozloučil druhý nasazený Libor Salaba, který po úmorné 2 hodiny a 49 minut dlouhé bitvě podlehl na divokou kartu startujícímu Pavlu Nejedlému. Salaba byl po utkání značně rozladěn z přístupu pořadatelů. "Už jsem nemohl, protože jsem byl celý víkend na lize, oba dva dny jsem hrál tři hodiny. Přijel jsem sem úplně rozsekaný, prosil jsem organizátory, jestli by bylo možné, když jsem druhý nasazený a domácí hráč, hrát až v úterý, ale bohužel," neskrýval Salaba rozčarování.

"Cítím se unaveně. Dneska se hrálo hrozně špatně, bylo hrozné vedro a dusno. Od druhého setu jsem už skoro nemohl a myslím, že z obou stran to byla už jen síla vůle ten zápas dohrát," hodnotil Nejedlý a jen potvrzoval slova soupeře, že podmínky byly opravdu těžké. Nakonec ale u něj na rozdíl od soupeře převládla spokojenost. "Kdo přežije, vyhrává. Ještě po takovém dlouhém zápase si toho člověk cení ještě víc," uzavřel.

Pavel Nejedlý po postupu do 2. kola

 

Libor Salaba po prohře v 1. kole

 

Ve čtyřhře měli nakonec nejjednodušší úkol Pavel Motl s Petrem Hájkem, kterým po prohraném setu skrečoval italský pár di Falco, Siringo. "V prvním setu jsme byli mínus brejk, 3:4, pak jsme to otočili," konstatoval Petr Hájek skutečnost, že se utkání nebylo tak snadné, jak by se dle výsledného skóre mohlo zdát. "Lehké to nebylo, ale já jsem věděl, že Ital, se kterým jsem hrál včera singla, byl už v tom zápase takový napůl zraněný, takže jsem čekal, že to bude vypouštět. Nakonec to skrečoval ten druhý, ale dopadlo to tak, jak jsem čekal," spokojeně dodal Pavel Motl.

Pavel Motl a Petr Hájek po postupu do čtvrtfinále čtyřhry

 

Zajímavé utkání sehráli Matěj Vocel s Davidem Poljakem proti velezkušenému Davidu Škochovi s mladým Petrem Nouzou. Z vítězství se nakonec radovali první jmenovaní po setech 6:3 a 7:5. "Zápas byl vyrovnaný, ale koncovky jsme zvládli lépe než soupeři," hodnotil Poljak. Velmi napínavý pak byl závěr druhé sady, kterou pozdější vítězové otočili z nepříznivého stavu 2:5. "Ve druhém setu jsme dvakrát prohráli no-Ad, tím to bylo 3:5, a pak jsme měli trošku štěstíčka," vysvětloval Poljak. "Naštěstí jsem za stavu 3:5 zavřel oči, napálil return a spadlo to tam. Tím jsme to zlomili, protože to byl rozhodující moment, setbol nebo brejkbol," vylíčil zlomový úder utkání Vocel.

David Poljak a Matěj Vocel po postupu do čtvrtfinále čtyřhry

 

Jako poslední v pondělí dohráli své utkání čtyřhry čtvrtí nasazení Dominik Kellovský a Václav Šafránek. Ti Martinu Hlavačkovi a Radku Koudelovi povolili v první sadě pouhé tři gemy a ve druhé jim již nadělili nepopulárního kanára. Méně zkušení soupeři se po utkání shodovali, že utkání pro něj bylo velkou školou. "Soupeři byli určitě zkušenější a s tím se nedalo nic dělat. 3:6 první set, to nás asi zkoušeli, a pak zabrali," vysvětloval Koudela. "Ve druhém setu zvedli svůj výkon a bylo to na jednu bránu. Nebylo co hrát," přitakával jeho spoluhráč Martin Hlavačka.

Martin Hlavačka a Radek Koudela po prohře v 1. kole čtyřhry

 


10.7. Futures v Brně: Vocel nečekaně vypadl s Vejvarou, postup si zajistili Franěk či Musil

9.7. Futures v Brně: Kvalifikační maraton rozehrálo 28 českých tenistů

1. kolo dvouhry

PETR MICHNEV (4) - DAVID POLJAK 6:2, 4:6, 6:4

MICHAL FRANĚK (Q) - Danylo Kaleničenko (UKR) 6:2, 6:1

Gibril Diarra (AUT) - Damián David Brna (SVK, Q) 6:2, 6:0

ROMAN JEBAVÝ - Vadym Ursu (UKR) 6:2, 6:3

TOMÁŠ MUSIL (Q) - Julian Onken (GER) 2:6, 0:6

David Pichler (AUT) - Leon Schutt (GER) 4:6, 6:3, 6:4

LIBOR SALABA (2) - PAVEL NEJEDLÝ (WC) 7:6(5), 5:7, 4:6

Cristobal Saavedra-Corvalan (CHI, 3) - Robin Kern (GER) 6:3, 5:7, 7:5

1. kolo čtyřhry

PETR HÁJEK, PAVEL MOTL - Eros Siringo, Laerte di Falco (oba ITA) 6:4, skreč

DOMINIK KELLOVSKÝ, VÁCLAV ŠAFRÁNEK (3) - MARTIN HLAVAČKA, RADEK KOUDELA (WC) 6:3, 6:0

DAVID POLJAK, MATĚJ VOCEL - DAVID ŠKOCH, PETR NOUZA (WC) 6:3, 7:5

VÍT KOPŘIVA, Laslo Urrutia-Fuentes (CHI) - Lukáš Klein, Martin Blaško (oba SVK) 1:6, 6:4, 10:5