Ty už mé zápasy řídit nebudeš. Přísahám na syna! seřval Fognini rozhodčího

- Filip Lefenda

Fabio Fognini je na turnaji v brazilském Riu už v semifinále, ke spokojenosti má však temperamentní bouřlivák paradoxně na míle daleko. Hlasitou kritiku v minulých dnech směřoval na adresu rozhodčího i organizátorů.

Fognini a brazilský sudí Bernardes – tihle dva se v lásce nemají a zřejmě už ani nikdy mít nebudou. Do křížku se spolu během Italových duelů pouštějí s železnou pravidelností, tentokrát už však došla třicetiletému tenistovi trpělivost.

„Odkud tě vzali?“ řval Fognini na umpirového rozhodčího během třetího setu osmifinálového duelu s Tennysem Sandgrenem poté, co Brazilec přisoudil sporný míč americkému protivníkovi. „Přísahám na svého syna, že je to naposledy, co řídíš moje utkání,“ hulákal na Bernardese manžel bývalé tenistky Pennettaové.

Vypjatý zápas nakonec získal Ital v tiebreaku třetího setu. V tom nejprve za stavu 5:6 odvracel mečbol soupeře, následně však získal tří míče v řadě a postoupil. Dost možná by ale jel raději domů, jak posléze na tiskové konferenci naznačil.

„Zdejší podmínky jsou katastrofální,“ pokračoval v kritice – tentokrát na adresu brazilských organizátorů – Fognini. „Míče nelétají, jak mají a kurt rozhodně není na úrovni turnaje ATP 500,“ kroutil hlavou 21. hráč světového žebříčku.

Podniku v Brazílii dal přednost před tím v New Yorku. „V této části roku je tam docela zima a já mám raději teplo,“ odpověděl později jednomu z fanoušků na dotaz, proč zvolil právě akci v Riu. „Pokud to nebylo úplně naposledy, rozhodně je to letos jedna z mých posledních účastí na tomhle turnaji,“ nechce už se horkokrevný hráč do dějiště poslední letní olympiády více vracet.

Záležet tak zřejmě bude na tom, jak si v Riu dále povede. V sobotu čeká Fogniniho už souboj o finále, v němž byl i před třemi lety. Jeho protivníkem bude Španěl Verdasco.