ATP

Jsem schopný hrát s nejlepšími, vyhlašuje Shapovalov

- Radek Štohl

V užším tenisovém světě se s ním již musí počítat. Kanadský supertalent Denis Shapovalov se po loňské průlomové sezóně může těšit již daleko většímu respektu soupeřů, ale rovněž pravidelné účasti na největších turnajích. Shapovalov v nedávném rozhovoru pro ATP mluvil jak o cílech pro letošní ročník, tak rovněž o potenciálním prvním titulu.

Probíhající rok to už u osmnáctiletého tenisty vypadá jinak. Když přijede na podnik, je v mnohem větším zájmu médii. Fanoušci vyžadují více podpisů. Novináři chtějí častěji znát, jak se cítí, nebo zda nepřijel s určitými zdravotními problémy. S tím však nyní hráč s ruskými kořeny problémy nemá.

„Oproti minulé sezóně jsem vyspěl. Loni jsem byl z toho trochu uchvácený...bylo na mě vyvíjeno hodně tlaku. Každý týden jsem byl v jiném hotelu a neustále cestoval do jiné země. Navštívil jsem odlišné kontinenty. Je to všechno bláznivé," rozpovídal se Shapovalov pro atpworldtour.com.

„Po uplynulém roce jsem se sešel se svým týmem a probírali jsme, čeho chci letos dosáhnout. Naučil jsem se vypořádávat s tlakem médií, s tím vším cestováním a celé to okolo přijmout. Tohle je pro mě největší změna."

Shapovalov dal loni o sobě vědět na Masters v Montrealu, kde ve druhém kole nejprve zdolal Juana Martína Del Potra, aby o zápas později ve třech setech udolal Rafaela Nadala. Jeho jízdu zastavil až mezi nejlepšími čtyřmi pozdější vítěz Alexander Zverev. Kanadský hráč se i přes neúspěšný zápas o finále stal nejmladším tenistou, který na turnaji kategorie "1000" došel do semifinále.

Následně se na US Open kvalifikoval do hlavní soutěže, v níž ve druhém kola přehrál Tsongu. Vítěz wimbledonské juniorské dvouhry z roku 2016 v New Yorku nepřešel až brány osmifinále, do čtvrtfinále ho ve třech tiebreacích nepustil Pablo Carreño Busta. 

„Minulý rok byl trochu bláznivý, byl jsem ještě mladíkem. Za toho se ale nyní již nepovažuji. Cítím se jako jeden z nich. A také si myslím, že podobně mě vidí i oni. V šaně od každého pociťuji respekt. S každým z nich jsem schopný soupeřit," pokračoval.

Již letos se mohl Shapovalov postarat o výborný výsledek, ve druhém kole Australian Open ale neudržel vedení 5:2 v pátém setu nad Tsongou. „Jednalo se o jeden z mých nejlepších zápasů, oba jsme předváděli fantastický tenis. S těmi nejlepšími jsem už schopný hrát na té nejvyšší úrovni,“ zavzpomínal na promarněnou příležitost optimisticky.

Jeho sebedůvěra může pocházet i z vydařené předsezónní přípravy. „Strávil jsem hodně času v tělocvičně, v úvodních týdnech jsem pracoval jenom na fyzické stránce. Byla to moje priorita."

Sezónu 2017 zakončil Dennis Shapovalov účastí na premiérovém ročníku „mládežnického Turnaje mistrů“, kde skončil ve skupině. I letos by chtěl do Itálie zavítat.

„Je to skvělá akce a doufám, že tam budu znovu hrát...ačkoliv, stále se do Milána můžu podívat i v následujících letech. V letošním roce bych se rád zaměřil na zisk prvního titulu z ATP a také na postup žebříčkem. Pokud se to vše podaří, jsem si jistý, že si v Miláně zahraji,“ uzavřel povídání.