Serena o porodu: Málem jsem zemřela

- Jan Vojkůvka

Má to být nejkrásnější okamžik v životě ženy, v životě člověka. V Sereně Williamsové se ale po porodu mísily hned dva pocity. Kromě štěstí z dcery měla i obrovský strach. Strach, který s odstupem necelého půl roku přiznala v otevřeném příběhu pro web CNN. Po porodu visel její život na vlásku.

Tenisová hvězda Serena Williamsová v září porodila zdravou holčičku Alexis Olympii a celému světu ji představila v co nejvíc roztomilém světle na sociálních sítích. V těch okamžicích ale k radosti a štěstí bylo přeci jen trochu daleko.

„Málem jsem zemřela,“ vzpomíná Williamsová na období krátce po porodu pro CNN. „Začalo to plicní embólií,“ popisuje problém americká tenistka. Při plicní embolii se uzavře jedna nebo více cév sraženou krví a pokud neproběhne včasný lékařský zákrok, velmi často končí smrtí.

„Kvůli mé zdravotní historii žiji ve strachu z tohoto problému,“ přiznává Williamsová obavy z krevních sraženin, ke kterým má genetické predispozice. „Takže jsem nečekala ani sekundu potom, co jsem se nemohla pořádně nadechnout, a volala sestry.“

„Vyvolalo to spoustu zdravotních komplikací, a mám štěstí, že jsem je přežila,“ podotýká Williamsová. „Bylo to těžké už po samotném porodu. V důsledku embolie jsem začala po několika dnech hodně kašlat a musela jsem se vrátit do nemocnice na chirurgický zákrok. Lékaři mi v břiše našli velký hematom sražené krve,“ popisuje.

„Pak jsem se musela vrátit na sál na proceduru, která zabraňuje tomu, aby se sraženiny dostaly do mých plic. Když si na to vzpomenu, mám stále obrovský strach,“ přiznává Serena. „Po návratu k rodině jsem mohla šest týdnu jen ležet a odpočívat. Lékaři mě zachránili. Bez jejich profesionální péče bych tu už nebyla,“ je vděčná americká tenistka.