Češi se rozehráli ve vlaku u karet. Nemáme co ztratit, tři body uděláme, hlásí

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TŘINCE: Po kolejích vyrazil český tým kapitána Jaroslava Navrátila za dalším daviscupovým příběhem. Tentokrát se dějištěm stane „železné“ město Třinec. Češi se příští víkend musí obejít bez Tomáše Berdycha, na Francii si ale i tak věří. „I když jsme outsideři, chceme vyhrát,“ říká s odhodláním Adam Pavlásek.

Důležitý je optimismus a ten českému týmu nechybí. Omlazená sestava se vydala vstříc těžkému úkolu s úsměvem. „Francie je těžký soupěř a my nemáme co ztratit. Snad překvapíme a zvítězíme,“ hlásí smělý cíl Adam Pavlásek při cestě vlakem do Třince.

Jednadvacetiletý tenista už si Davis Cup zahrál, a to dokonce čtyřhru. Spolu s Jiřím Veselým, známým parťákem z Prostějova, porazili před rokem australský pár Groth, Hewitt. Teď se opět setkali pod českými barvami.

Zatímco Pavlásek letos nakukuje do světové stovky, o rok starší Veselý už je v ní stálicí. Po výborném vystoupení ve Wimbledonu, kde Veselý vypadl s Tomášem Berdychem ve čtvrtém kole, se navíc dostane mezi padesát nejlepších tenistů světa.

Není tedy divu, že hlavně k Veselému se ve dvouhře vzhlíží jako k týmové jedničce. „Budu dělat všechno pro to, abych do šatny přinesl potřebné body. Zkušenosti mám, v Indii jsem si pozici jedničky už vyzkoušel,“ vrací se k loňskému ročníku Davis Cupu. „Teď nás ale čeká opravdu kvalitní soupeř, bude dost záležet na jejich formě,“ předvídá Veselý.

 

Ani Francouzi ale nepřijeli do Třince v nejsilnější sestavě. Chybět jim bude například světová desítka Richard Gasquet nebo šestnáctý hráč žebříčku Gael Monfils. Naopak hrát bude bavič Jo-Wilfried Tsonga, momentálně dvanáctý tenista na světě.

V deblu zase přijede obávaná a sehraná dvojice Mahut–Herbert – ta letos prohrála jenom čtyři ze třiceti čtyř zápasů. I proto budou Češi dost spoléhat na zaplněnou Werk Arénu. Davis Cup se v ní bude hrát poprvé. „V Třinci jsem nikdy nebyl, ale moc se těším na velkou arénu, která je prý úžasná. Snad tam budou co nejlepší podmínky,“ věří Veselý.

Atmosféru toho nejlepšího světového tenisu poprvé okusí i devatenáctiletý Zdeněk Kolář. Toho přibral kapitán Jaroslav Navrátil jako pátého hráče. „Nesmírně si to užívám a je to úplně něco jiného. Být tady je pro mě velká čest,“ říká talentovaný blonďák, který letos výsledkově vyletěl.

Ke třem mladíkům, kteří v neděli odjeli do Třince vlakem, se po víkendu připojí ještě Lukáš Rosol a Radek Štěpánek. Oba si vyžádali odpočinek po náročných zápasech na trávě, kdežto zbylí tři reprezentanti už se v neděli rozehrávali. Nejprve ve vlaku u karet, odpoledne potom naostro ve Werk Aréně. 


Galerie