Nadal: Nepotřebuji být světovou jedničkou, Federer byl lepší

- Filip Lefenda

Rafael Nadal již není světovou jedničkou. Jak střídání stráží na čele mužského žebříčku jednatřicetiletý antukový král komentoval před svým přesunem do ostrovního ráje na Cozumelu? Mimořádně sportovně!

Díky triumfu na turnaji v Rotterdamu přeskočil Nadala na špici mužského pořadí o pět let starší Roger Federer, který se stal vůbec nejstarší světovou jedničkou v historii. „Nepotřeboval se nutně vrátit na první místo, aby ukázal, kým v našem sportu je,“ prohlásil Nadal na adresu svého odvěkého rivala.

„To, čeho dosáhl, je opravdu velice obtížné. Můžu mu pouze gratulovat,“ pokračoval šestnáctinásobný grandslamový vítěz, který si momentálně užívá na mexickém ostrově Cozumel kouzla moře, aby se následně ve čtvrtek přesunul do Acapulka – dějiště konání turnaje ATP 500, kde jej čeká obhajoba loňského finále.

Zároveň legendárnímu Švýcarovi Rafa vysekl poklonu. „Žebříček nelže. V posledním roce byl opravdu o něco lepší než já,“ uznal Španěl. Zároveň ale podotkl: „V našem věku už není umístění v žebříčku úplnou prioritou. Jestli jste jednička, trojka nebo pětka už není takový rozdíl,“ sdělil domácím novinářům.

Propad na stříbrný stupínek tak Nadalovi vrásky na čele nijak nedělá. „Jsem hlavně rád, že jsem stále konkurenceschopný a mám na to vyhrávat turnaje. Nebudu bojovat o to, abych byl za každou cenu znovu jedničkou. Mým cílem je mít hlavně co nejlepší sezónu,“ prozradil Španěl, že se letos bude soustředit především sám na sebe.

„Pokud mi to vrátí i post jedničky, bude to bonus. Cílem je ale v prvé řadě hrát dobře na každém turnaji, kterého se zúčastním,“ doplnil Nadal.