Šampionka Kvitová: Top 10? Ani ve snu, chtěla jsem prostě jen hrát tenis

- Filip Lefenda

Druhý titul v řadě, šňůra třinácti vítězství a návrat do první desítky žebříčku. A hlavně – strach soupeřek ze staré dobré Petry Kvitové. Česká hráčka po Petrohradu nenašla přemožitelku ani na ještě větším podniku v katarském Dauhá, kde vyzrála hned na čtyři soupeřky z TOP 10. „Lepší už to být asi nemůže,“ libovala si po nedělním triumfu nad Španělkou Muguruzaovou. Následně zvedla nad hlavu svou dvaadvacátou turnajovou trofej.

„Cítím se skvěle, je to nádherná trofej,“ zářila Kvitová na pozápasové tiskové konferenci se svým číslem 22 po boku. „Strávila jsem na kurtu opět přes dvě hodiny, ta dřina za to ale stála,“ vracela se k nervy drásajícímu duelu se španělskou světovou čtyřkou.

Ten přitom nezačala vůbec dobře, když prohrála pět úvodních her. „Zpočátku jsem dělala hodně nevynucených chyb, stejně jako v semifinále. Právě sobotní zkušenost mi ale dnes zřejmě pomohla,“ připomněla sedmadvacetiletá Češka, že ani proti dánské žebříčkové královně Wozniacké nezačala ideálně.

První sadu ostatně prohrála už ve druhém kole s bývalou světovou dvojkou Radwańskou, i proti Polce musela těžký mač otáčet. „Tehdy jsem si v jednu chvíli myslela, že končím. Trápil mě pohyb a netušila jsem, jak utkání překlopit na svou stranu,“ přiznala Kvitová.

Nakonec se jí to ale podařilo, stejně jako v nedělním finále. Zvedat se začala už na konci první sady, kdy ještě snížila na 3:5, Španělka už se ale o další servis připravit nenechala.

Na zlepšený výkon Kvitová navázala ve druhém dějství. Zpřesnila hru, přestala kupit dvojchyby a rázem byla na kurtu lepší hráčkou. „Snažila jsem se více dostávat do výměn,“ měla jasný plán. A tak se také stalo. Druhou sadu brala česká reprezentantka díky brejku v šesté hře poměrem 6:3.

Těžký moment přečkala za stavu 1:2, kdy v rozhodujícím dějství čelila dvěma brejkbolům. Kvitová si s nimi ale poradila, ba co více – v dalším gemu sama připravila Muguruzaovou o servis! Španělka si posléze nechala na kurt přivolat lékaře a dohrávala střetnutí s obvázaným kolenem. O slovo se navíc hlásilo počasí.

„Po přestávce, kterou si vzala, se začal zvedat vítr,“ komentovala Kvitová náhlou změnu. „Bylo to nepříjemné, ale snažila jsem se na to nemyslet a hrát údery více na střed,“ líčila vítězný postup. V dalším gemu sice musela odvracet ještě jednu brejkovou hrozbu, i s poslední možností soupeřky si ale poradila.

Třetí set nakonec Kvitová vyhrála 6:4 a raduje se tak ze zisku druhého titulu v řadě. V žebříčku se navíc díky už třinácté po sobě jdoucí výhře posune poprvé od předloňského září do elitní desítky. „Před rokem jsem o něčem takovém ani nesnila, byla jsem v úplně odlišné situaci,“ ohlédla se za známým případem přepadení v prostějovském bytě. „Myslela jsem jen na to, zda se vrátím a jestli zase budu hrát,“ měla před rokem naprosto jiné cíle.

Teď se však s dvojnásobnou wimbledonskou šampionkou musí opět počítat. Vždyť v šesti letošních zápasech proti hráčkám z TOP 10 vyhrála úplně všechny! „Je to něco neskutečného. Lepší už to být asi nemůže,“ má zase úsměv na tváři česká lvice.