Brexit ve Wimbledonu? Murray řekl ne a podruhé vyhrál travnatý grandslam

- Radim Sochor

Andy Murray dokázal potvrdit roli favorita a získal svůj druhý titul z Wimbledonu! Na kanadského Milose Raonice vyzrál za 2 hodiny a 47 minut po výsledku 6:4, 7:6, 7:6.

               1. set

Úvodní gemy na servisu zvládli oba hráči úspěšně, šance na brejkbol nebyla vůbec žádná.  Nutno však dodat, že se to dalo čekat. Murray i Raonic se na svůj servis, především na ten první, mohou spolehnout takřka vždy. Ve třetí hře už bylo vše jinak. Andy Murray párkrát dokázal dobře zareturnovat a dostal se k jednomu brejkbolu. Ten ale Kanaďan s přehledem odvrátil a následně gem dopodával, 2:1 ve prospěch Kanaďana.

Brit do následného gemu vstoupil bravurně, měl hned tři gemboly, ale využít dokázal až toho posledního. Oba hráči poté udrželi své servisy čistými hrami, a tak bylo skóre vyrovnané, 3:3.

Gem před výměnou míčků se Milos Raonic dostal do velkých problémů. Po skvělém prohozu Brita a nevynucené chybě Kanaďana byly ve vzduchu hned dva brejkboly. Světová dvojka měla při prvním k dispozici snadný prohoz, ale dvorec trestuhodně přestřelila. Při druhém brejkbolu se Raonic vydal opět na síť, avšak tentokráte ho Murray dokázal prohodit, a tak byl na světě první brejk! 

Andy Murray měl po pauze k dispozici nové míčky, kterých dobře využil. Zaznamenal své první eso a brejk potvrdil, i když se šlo přes shodu. V dalším gemu Raonic čelil nepříznivému stavu, ale po pětatřiceti minutách trefil své první eso a vývoj otočil ve svůj prospěch. Andy tak měl vše ve svých rukách a mohl první sadu dopodávat.

To se také miláčkovi publika podařilo, Andy dovolil soupeři pouze jeden fiftýn, a tak po jednačtyřiceti minutách získal první set v poměru 6:4.

Statistiky po prvním setu (41 minut):

Raonic - Murray 4:6 
Esa: 1:1
Dvojchyby: 0:0
Trefený první servis: 69% : 75%
Body po prvním servisu: 70% : 86%
Body po druhém servisu: 56% : 43%
Vítězné údery: 9:12
Nevynucené chyby: 6:4
 

               2. set

Milos Raonic nevstoupil do druhé sady vůbec dobře. Andy Murray mu ale pomohl, neboť svůj prohoz z dobré pozice za stavu 15:30 poslal do dalekého autu, a tak na brejkboly musel čekat. Ne však dlouho, Raonic při shodě udělal první dvojchybu, čímž pustil soupeře k brejkbolové příležitosti. Brit se jí ale nezhostil, a tak Raonic šel po svém prvním servisu ve druhé sadě do vedení 1:0.

Oba hráči poté servírovali bez jakýchkoliv problémů, i když první servis zrovna netrefovali. Za stavu 3:3 se měnily míčky a na podání šel kanadský tenista. V tu chvíli možná ani nevěděl, jak těžký gem to bude. Murray se po druhé shodě dostal k brejkbolu, na raketě měl prohoz po lajně, ale od pásky se míček odrazil zpět na jeho polovinu. Poté si Milos pomohl čtvrtým esem a gem dotáhl do vítězného konce. Scénář z prvního setu, kdy Raonic ztratil sedmý gem, se tak neopakoval.

Milos Raonic se za stavu 4:4 a 30:30 postaral na servisu o nejrychlejší podání celého Wimbledonu, míček letěl rychlostí 236 kilometrů za hodinu. Andy Murray se s ním ale vypořádal a prokousal se k brejkbolu. Prvního využít nedokázal, a tak mu Milos nabídl druhý. Ten však rovněž zůstal nevyužitý, což rozhodlo o tom, že Raonic servis udržel a Murray po pauze podával na udržení se v druhém setu.

První sada dospěla do tieabreaku, který nezačal dobře pro Milose Raonice. Ten od sítě nezahrál ideálně, připsal si ve druhém setu svoji patnáctou nevynucenou chybu (Murray v tu chvíli pouze dvě), a daroval tak soupeři minibrejk. Murray si poté oba své servisy udržel a vedl 3:0.

Andy Murray a jeho diagonální prohozy. Jeden z nich vytáhl v tiebreaku, čímž sebral soupeři další servis. I tento minibrejk potvrdil, a tak měl k dispozici hned pět setbolů.

Milos Raonic první dva při svém podání odvrátil, avšak poté si slovo převzal Andy Murray a přímým bodem z podání uzavřel druhou sadu, 7:6!

Statistiky po druhém setu (1 hodina, 47 minut):

Raonic - Murray 4:6, 6:7
Esa: 4:2
Dvojchyby: 1:0
Trefený první servis: 67% : 68%
Body po prvním servisu: 66% : 84%
Body po druhém servisu: 69% : 62%
Vítězné údery: 24:26
Nevynucené chyby: 21:6

 

               3. set

Andy Murray si své úvodní podání ve třetím setu udržel, načež nakrojil dobře i následný servis Raonice. Avšak zisk prvního fiftýnu bylo tak vše, co Kanaďan v této hře soupeři dovolil, 1:1.

Andy se dostal do vedení 2:1, na returnu poté vedl 30:15, ale Milos sehrál třikrát za sebou servis, volej, čímž vyrovnal na 2:2. A  to nebyly poslední povedené chvíle Kanaďana. Ten se hned v následujícím gemu dostal díky několika prudkým forhendům ke dvěma brejkbolům! Ten první Andy odvrátil přímým bodem z podání, druhý přesným forhendem po lajně, který Raonic vrátil pouze do pásky. Ze shody se posléze domácí miláček dostal s přehledem do vedení 3:2.

Murray za stavu 4:3 v jeho prospěch dotáhl gem do stavu 30:30, poté ale Kanaďan začal precizně útočit a nedal Murraymu téměř žádnou šanci na brejk. Murray při svém gemu dovolil soupeři pouze jeden fiftýn, a tak mířil na servis Raonic ve chvíli, kdy už ztratit podání nemohl. A také to moc dobře věděl, neboť čistou hrou srovnal na 5:5. Oba hráči si poté servis s klidem na raketách ustrážili, a tak mohl začít tiebreak. 

Andy Murray začal zkrácenou hru dobře, soupeře si připravil a následně zakončil přesným volejem od sítě. To stejné se ale nedá říct o Raonicovi, který se zbrkle vydal na síť a Murray ho s lehkostí diagonálně prohodil. Následně Kanaďan přestřelil z forhendu dvorec, a tak se opakoval scénář z druhého setu, tedy vedení 3:0 na začátku tiebreaku. Murray navíc oba minibrejky potvrdil a vedl 5:0. 

Andy měl stejně jako v předchozím setu hned pět setbolů, i když zde se dalo mluvit o championship pointech. První sice dokázal Raonic odvrátit, druhý už ale britský tenista proměnil, a tak se mohl radovat z vítězství na Wimbledonu!

Statistiky po třetím setu (2 hodiny, 47 minut):

Raonic - Murray 4:6, 6:7, 6:7
Esa: 8:7
Dvojchyby: 1:2
Trefený první servis: 64% : 67%
Body po prvním servisu: 67% : 87%
Body po druhém servisu: 71% : 56%
Vítězné údery: 39:39
Nevynucené chyby: 29:12