Kvitová na pokraji vyřazení zabrala. Musela jsem přestat bláznit, přiznala

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Petra Kvitová v katarském Dauhá doslova řádí a setkání s její obdivuhodnou formou neustála ani světová jednička Caroline Wozniacká. Ta byla přitom k postupu do finále mnohem blíže, když vedla o set a brejk. Kvitová si však po senzačním comebacku mohla na konci utkání vítězně zakřičet.

Wozniacká, která v Dauhá obhajovala loňské finále, nevyužila vedení 6:3, 3:1 a nechala Kvitovou vrátit se do zápasu. Navíc nedoservírovala druhý set po brejcích za stavů 5:4 a 6:5 a v obou případech nepotvrdila předchozí brejk. Kvitová dokázala vždy ve chvíli, kdy čelila porážce, zabrat a zvrátit nepříznivý vývoj střetnutí, k čemuž jí pomohlo také 50 vítězných úderů.

Do problémů se ale česká tenistka dostávala i vlastními chybami. Těch nevynucených zapsala do statistik 59. „Věděla jsem, že musím hrát agresivní tenis a chodit si pro vítězné míče. Vím totiž, že (Wozniacká) je schopná všechno vrátit. Zpočátku se mi to ale nedařilo, nebyla jsem dost opatrná,“ přiznala po utkání Kvitová.

„Ve druhém setu jsem se zkusila trochu zklidnit a nevytvářet na sebe takový tlak. Pořád jsem si chodila pro vítězné míče, ale už ne jako šílenec,“ smála se Kvitová. „Neohlížela jsem se zpátky a nekoukala ani moc dopředu. Šla jsem výměnu od výměny.“

To se nakonec Kvitové vyplatilo. Po rebrejku na 6:6 ve druhém setu zvládla tiebreak a v rozhodující sadě na druhý pokus utkání doservírovala k výsledku 3:6, 7:6(3), 7:5. Po více než dvou a půl hodinách vyhrála už dvanáctý zápas v řadě a postoupila podruhé za sebou do finále.

V tom prvním, které se hrálo v týdnu před Fed Cupem na turnaji v Petrohradě, pozvedla nad hlavu první titul od loňského června. V Dauhá bude mít šanci získat v pořadí už 22. trofej kariéry. V cestě jí stojí už jen světová čtyřka Garbine Muguruzaová. A to se po skalpech světové jedničky a trojky (Svitolinové) zdá jako velká šance na triumf.

Tak snadné to ale nebude a ví to i Kvitová. Zatímco sama má v nohou další třísetový zápas, Muguruzaová nemusela hrát v semifinále, protože do něho nenastoupila kvůli zranění nohy Simona Halepová.

„Myslím, že to bude zase úplně jiný tenis než proti Wozniacké. Je to agresivní hráčka a půjde si pro vítězství. Myslím, že se mě pokusí dostat pod tlak,“ upozornila Kvitová. „A to je přesně to, s čím chci jít do zápasu i já. Takže budeme mít obě podobnou taktiku. Ona hraje ráda od základní čáry a tlačí na soupeře. A já musím být tou první, komu se podaří vyvinout tlak,“ dodala.