Skvělá Kvitová! Češka v Dauhá skolila světovou jedničku a zahraje si o další titul

- Filip Lefenda

Fantastický zápas odehrála na turnaji v katarském Dauhá Petra Kvitová! Ta vyzvala v souboji o finále světovou jedničku Caroline Wozniackou, proti které zprvu tahala za kratší konec pomyslného provazu, ve druhé sadě však dvakrát odvrátila na příjmu konec utkání, otočila šesti míči v řadě tiebreak a získala skrze dramatickou třetí sadu už dvanáctou výhru v řadě. O druhý letošní titul si sedmadvacetiletá Češka zahraje po výsledku 3:6, 7:6(3) a 7:5 proti Španělce Muguruzaové, kterou ze čtyř vzájemných zápasů třikrát zdolala. Pokud v neděli uspěje, poskočí v žebříčku až do první desítky.

Prvních pět her si obě hráčky držely podání, poté se ale začaly dít věci. Kvitová nakupila chyby a v šestém gemu ztratila servis, hned vzápětí si jej ale famózní hrou vrátila zpět. Wozniacká ovšem kousala dále. V osmém gemu se dostala na příjmu do vedení 40:0, a ačkoliv dokázala Petra dva brejkboly zlikvidovat, na třetí zahrála dvojchybu. Světová jednička posléze set doservírovala a brala jej poměrem 6:3.

Na startu druhého setu se dvojnásobná wimbledonská šampionka potácela s krizí, když prohrála osm prvních míčů a rychle tak nabrala manko dvou her. Ve třetím gemu navíc musela česká dvojka odvracet další brejkbol Wozniacké, nakonec však se štěstím získala hru přes shodu.

V šestém gemu se zrodil důležitý moment. Petra Kvitová se po nepovedeném úvodu setu herně zvedla a srovnala krok na 3:3. Další těžké chvíle ale měly teprve přijít…

Za stavu 4:4 Češka neudržela i přes tři předešlé gemboly servis a dánská favoritka šla podávat na vítězství v utkání. Kvitová však obtížnou situaci zvládla na výbornou – protivnici připravila o servis čistou hrou. O gem později se navíc celá situace opakovala, Wozniacká ale nedopodávala zápas ani podruhé, a tak se šlo do tiebreaku.

V tom Kvitová prohrávala 1:3, pak ale vykouzlila šest vítězných bodů v řadě a dovedla přetěžké utkání do třetího setu.

Třetí část zápasu patřila hráčkám na podání, první brejkbol se zrodil až za stavu 3:3 na straně Kvitové, tehdy si ale ještě Dánka pomohla dobrým servisem a nebezpečí zažehnala. O dvě hry později už však tolik štěstí neměla. Do klíčové výměny musela jít Wozniacká přes druhé podání, čehož česká tenistka dokonale využila a získala po returnu na čáru veledůležitý brejk.

Vyhráno v tu chvíli ještě česká reprezentantka ale neměla, o čemž se vzápětí přesvědčila. Za stavu 15:40 sice přečkala dva brejkboly, třetímu už ale čelit nedokázala. Stejně jako ve druhé sadě její protivnice Kvitová na první pokus duel nedopodávala, jenže podobně jako Wozniacká dostala okamžitě druhý pokus. Dánka získala v jedenácté hře jen jediný fiftýn.

Zde již veškerá podobnost končila. Kvitová sice nezvládla úvodní prohoz a prohrávala 0:15, poté už ale Češka uhrála čtyři míče v řadě a fantastický zápas, v němž nastřádala celkem 50 vítězných úderů, dovedla do vítězného konce. Ten slaví už podvanácté v řadě, popáté v kariéře pak vyzrála na světovou jedničku.

„Hrála jsem trochu bláznivě, ale naštěstí jsem se dokázala zkoncentrovat a dvakrát jsem ji dokázala ve druhém setu rebreaknout. Pak jsem se zdravě naštvala a dokázala jsem otočit tiebreak ve svůj prospěch,“ hledala Kvitová po utkání klíčové momenty dechberoucího utkání.

O svůj dvaadvacátý singlový titul z podniku WTA si Kvitová v neděli zahraje proti Španělce Garbiňe Muguruzaové. Se světovou čtyřkou, která po odstoupení Halepové v semifinále odpočívala, disponuje kladnou vzájemnou bilancí 3:1. Pokud v něm vítězka nedávného turnaje v Petrohradu uspěje, posune se v novém vydání žebříčku poprvé od předloňského září zpět do světové desítky.

Qatar Total Open 2018, Dauhá (ženy, QAT, 3 198 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
PETRA KVITOVÁ (21.) – Caroline Wozniacká (DEN, 1.) 3:6, 7:6(3), 7:5