Na začátku byla lžíce a gumové náramky. Kde se malý ďáblík Schwartzman zastaví?

- Tomáš Macák

Když si jde s ostatními hráči po zápase podat ruku, občas ho možná musí trochu bolet za krkem. Třeba pokud je jeho soupeřem John Isner. Výška 170 centimetrů není pro muže v normálním životě nic omezujícího, v tenise jde ale o velký hendikep. I sám Diego Schwartzman zřejmě na chvíli zaváhal, jestli má na to stát se špičkovým hráčem. Obrovský chtíč kompenzující malou výšku ale navzdory všemu vystřelil Argentince na vrchol. A to začínal s polívkovou lžící…

Velikánské zadostiučinění musel pociťovat, když na začátku května v roce 2016 zvedal v Istanbulu nad hlavu svoji první trofej vybojovanou na okruhu ATP. Asi to nemohlo být nikde jinde než na jeho oblíbeném povrchu - antuce. Na kurtech si musí vše odběhat mnohem více než drtivá většina ostatních tenistů, a i proto mu oranžový podklad sedí nejvíce. S výškou pouhých 170 centimetrů se nelze ničemu divit…

Naprosto zklamaný se jednoho dne jako třináctiletý kluk vracel od doktora. Dozvěděl se totiž, že se nikdy nedostane přes výškovou hranici, na které se nakonec jako dospělý usadil. „S tenisem je konec,“ honilo se tehdy v hlavě Diegovi.

Přezdívka „El Peque“ – krátký – se s ním táhla přes celé dětství. A ještě vlastně stále táhne dodnes.

Proti byly i statistiky. V době, kdy se Schwarztman dozvěděl nepříjemnou zprávu, měl tenisový žebříček za sebou vládu 23 hráčů. A jen tři z nich – Marcelo Rios, Lleyton Hewitt a Jimmy Connors – neměli více jak 1,8 metru. Tehdy mladičký Argentinec měl skončit, a také skončil, ještě hluboko pod touto hranicí.

„Řekl mi, že v životě nic nedokáže, pokud měl doktor pravdu. Odpověděla jsem mu, že se lékař mýlil a že jeho výška nebude mít vliv na to, aby si splnil své sny. Od jeho narození jsem totiž věděla, že z něj vyroste něco speciálního,“ prozradila maminka Silvia, která hrávala tenis na amatérské úrovni, pro web ATP.

A také vyrostlo! Sice ne v centimetrech, ale v žebříčku to vypadá více než slibně. A kdo ví, třeba ještě všechny zaskočí a usedne na trůn jako nejmenší hráč v historii.

To, že se ve Schwartzmanovi skrývá něco velkého, věděla jeho matka už když v dubnu 1992 přišel uprostřed noci na svět. Novorozenec byl pokřtěn jako Diego. Ano, po tom nejslavnějším Diegovi v Argentině – malém velikánovi, kterému klečela celá země u nohou – Maradonovi.

To, že by jednou mohl hrát dobře tenis, zpozorovala Silvia paradoxně v kuchyni, kde si pinkal s tenisákem pomocí polívkové lžíce.

Pak už plynule přešel kurty, kde se ovšem tak nějak ztrácel. Dlouho nebyl vyšší než páska u sítě.

Mezitím hrál také fotbal. Jeho velkým vzorem byl Juan Román Riquelme a právě v místech, kde legendární argentinská hvězda začínala, se pokoušel o štěstí i Diego. Zastával pozici běhavého záložníka, který rozdává míče na všechny strany - vlastně tak, jak ho známe dnes.

Nakonec dostal přednost tenis.

Ovšem finanční stav v rodině nebyl bůhvíjaký. Vybavení stálo nemalé peníze, a ani cesty na turnaje nebyly zadarmo. A tak situaci částečně řešily gumové náramky, které se rozhodl prodávat otec Ricardo. Byla na nich vyobrazená loga populárních fotbalových týmů.

Velmi skromné začátky nyní střídají bohaté časy. Totální nasazení nejbližších se vyplatilo, což je patrné především při pohledu na prize money, které si pětadvacetiletý tenista na okruhu zatím vydělal. Jeho zisk nyní činí přibližně 3,2 miliónů amerických dolarů (65 miliónů korun, pozn. red.).

A není to jen o penězích. Schwartzmanovi se totiž pomalu začíná dařit i žebříčkově.

Po letošním Australian Open se pětadvacetiletý tenista vyšplhal nejvýše ve své dosavadní kariéře – 24. místo.

Nyní Schwartzman bojuje přímo ve svém rodném hnízdě, kterým je Buenos Aires. V turnaji hraném na antuce se nyní nachází ve čtvrtfinále. Má tak šanci vybojovat svůj druhý titul přímo před zraky nejbližších, kteří Diega u tenisu udrželi všemi možnými prostředky.

A očividně se spousta obětovaného času a těžce vydřených peněz vyplatila.