Světová trojka smetena z cesty! Kvitová míří v Dauhá do čtvrtfinále

- Tomáš Macák

Česká reputace v Dauhá zčásti napravena. Po překvapivém vyřazení Karolíny Plíškové svůj osmifinálový part sehrála také fedcupová hrdinka z posledního víkendu Petra Kvitová. Stál před ní nelehký úkol v podobě vyřažení Eliny Svitolinové. A zvládla ho s grácií ve dvou setech 6:4 a 7:5.

Těžko říct, která z hráček byla před utkáním větší favoritkou. Ukrajinka Svitolinová je sice světovou trojkou, ale Kvitová na ni recept zná. Z dosavadních sedmi vzájemných zápasů vyhrála hned šestkrát rodačka z Bílovce. Navíc momentálně nevídaně září. V Petrohradu opanovala celý turnaj, o týden později pak především ona poslala Českou republiku do semifinále Fed Cupu.

A herní pohodu si odvezla s sebou i do Perského zálivu. Předvedla velmi koncentrovaný výkon, který vedl k vítězství ve dvou setech 6:4 a 7:5. Svitolinová poražena posedmé. Nastartovaná levoruká mašina jede na plné obrátky.

Pro Petru Kvitovou nemohl zápas začít lépe, protože hned při první příležitosti sebrala Svitolinové podání. Ta jí to záhy však vrátila. Poté už si obě hráčky hlídaly servis mnohem pečlivěji.

Po devátém gemu se ale otěží zápasu chopila dvojnásobná wimbledonská šampionka, protože vybojovala důležitý brejk. Na lavičce se posilnila banánem a za stavu 5:4 šla servírovat na vítězství v prvním setu. K němu jí pak už stačily pouhé čtyři míčky.

Tenistky na obou stranách na začátku druhé sady se nedopouštěly zaváhání v podobě ztraceného podání. Především v případě Petry Kvitové i díky úžasným úderům.

Důležitý moment přišel v šesté hře, kdy sedmadvacetiletá Češka čelila dvěma brejkbolům, ale psychicky náročný okamžik zvládla. Svitolinová i Kvitová si držely servis až do stavu 5:5, kdy zaútočila česká lvice a připsala si pro osud zápasu rozhodující brejk.

Za stavu 6:5 a 30:30 vytasila eso z druhého podání a vytvořila si první mečbol. Ten – rovněž po druhém servisu – proměnila a mohla se spokojeně usmát směrem do boxu, kde seděl její trenér Jiří Vaněk.

V boji o proniknutí mezi nejlepší čtyřku turnaje ji čeká Julia Görgesová, která má momentálně výbornou formu. Ale to jsou dvě…

S Němkou se potkala nedávno v semifinále při svém vítězném tažení v Petrohradu.