Vyčerpaná, ale šťastná! Jsem na sebe hrdá, řekla Kvitová po vydřené výhře

- Jan Vojkůvka

Spousta nevyužitých příležitostí v prvním setu, nutnost jít do tří sad a více než dvě a půl hodiny náročné dřiny na dvorci. „Cítila jsem se pořádně vyčerpaná,“ řekla unavená, ale šťastná Petra Kvitová po vítězství 6:7(3), 6:3, 6:4 nad polskou tenistkou Agnieszkou Radwaňskou.

„Ale ne až tak moc fyzicky, jako hlavně mentálně,“ dodala později s tím, že ač se na ní fyzicky zápas hodně podepsal, psychické vypětí bylo ještě větším zápřahem. „Nemám vůbec tušení, jak jsem to otočila,“ smála se ještě při rozhovoru na dvorci.

Dvanácté vzájemné utkání mezi Kvitovou a Radwaňskou mohl být stejně tak velmi rychlým zápasem jako dlouhou a dramatickou bitvou, ve kterou se nakonec proměnilo. Kvitová byla v úvodní sadě dvakrát ve výhodě brejku, ale nepodařilo se jí set doservírovat a po prohraném tiebreaku musela otáčet.

Povedlo se a byl to zápas jediné hráčky. Kvitová, i přes prohru v první sadě, byla hlavní aktérkou celého duelu. O tom svědčí i statistiky, ve kterých má česká tenistka zapsaných 63 vítězných úderů a 54 nevynucených chyb. Radwaňská se proměnila spíše v zeď, která vracela vše myslitelné i nemyslitelné a nutila Kvitovou riskovat.

Potvrzením je fakt, že za celý zápas Polka zahrála jen 12 vítězných míčků a 13 nevynucených chyb. V utkání šlo tak jedině o to, jestli se Kvitová vyháže, nebo zda se jí podaří soupeřku ustřílet. K její radosti platila druhá možnost.

„Bylo to nahoru a dolů. S Agou (Radwaňskou) můžete servírovat dobře a stejně gem prohrajete. Všechno dokáže vrátit a to je pak strašně složité. Takové zápasy jsou hodně unavující. Ale na druhé straně jsem na sebe hrozně hrdá, že se mi podařilo takové utkání vyhrát,“ těšilo Kvitovou, kterou cituje oficiální web WTA.

Opět se navíc projevila síla trenéra Jiřího Vaňka, který v kritický okamžik přišel za svou svěřenkyní a dokázal ji uklidnit. „Když za mnou kouč přišel, hodně se to ulehčilo. Snažila jsem se být uvolněná a nad míčky moc nepřemýšlet. Dokázala jsem vypnout a asi bych to tak potřebovala častěji. Tentokrát mi to hodně pomohlo,“ dodala.

Chladnou mysl bude Kvitová potřebovat i v osmifinále, ve kterém se utká s třetí hráčkou světa Elinou Svitolinovou. A pokud by se jí podařilo vyhrát, definitivně by se vrátila do první světové dvacítky.