Berdych vyhlíží v Rotterdamu úspěch. Roger to tu komplikuje, smál se

- Jan Vojkůvka

Turnaj v nizozemském Rotterdamu patří k oblíbeným destinacím, kam se Tomáš Berdych rád a s chutí vrací. Od roku 2005, kdy zde poprvé startoval, vynechal pouze tři ročníky a jeho součet úspěchu z posledních let ho staví do pozice jednoho spolufavorita.

V prvním kole rotterdamského turnaje ATP World Tour 500 potvrdil Berdych roli favorita proti německému tenistovi Mischovi Zverevovi a ač sám v rozhovoru po utkání přiznal, že začal spíše vlažněji, poměrně rychle si na podmínky halového turnaje přivykl. Ostatně má na co navazovat.

Vítěz turnaje z roku 2014 dokráčel o rok později do finále a v letech 2012 a 2017 byl vyřazen v semifinálových duelech. Právě obhajoba semifinále, a tedy 180 bodů, je pro něho nesmírně důležitá v boji o posun světovým žebříčkem.

Zároveň se ale uvědomuje, že ho nečeká vůbec nic snadného. „Myslím, že pavouk je tu vždy extrémně nabitý a náročný. Letos je to navíc umocněné startem Rogera Federera a to dělá situaci mnohem komplikovanější,“ řekl Berdych v rozhovoru pro oficiální stránky turnaje.

Český tenista ale věří, že se do Rotterdamu letos vydal „jiný“ Tomáš než ten, který absolvoval celou minulou sezonu. A je připraven postavit se jakékoliv překážce.

„Když chcete vybojovat titul a odvézt si ho domů, musíte porazit všechny soupeře a nezáleží na tom, kdo to je,“ upozornil dvaatřicetiletý Berdych. „Myslím, že to je ta zábavná část tenisu. Nemohu se dočkat dalšího zápasu. Jsem připraven na celé dobrodružství a doufám, že se mi podaří dojít až na samotný konec,“ usmál se.

Ve druhém kole čeká Berdycha srbský tenista Viktor Troicki. V případném čtvrtfinále by se utkal s lepším z dvojice David Goffin/Feliciano Lopez.