Futures v Brně: Vocel nečekaně vypadl s Vejvarou, postup si zajistili Franěk či Musil

- Jan Vojkůvka

Sobotní kvalifikační maraton na futuru v Brně určil složení finálové šestnáctky, která si to může v závěrečném kole rozdat o osm postupových míst do hlavní soutěže. V akci se objeví deset českých tenistů a ještě před začátkem tak je jisté, že dva proniknou do hlavního pavouka Brno Open.

Byla to hodně divoká sobota s necelou padesátkou zápasů ve dvou areálech a deseti kurtech. A tak je nedělní den oproti tomu odpočinkový, ačkoliv o drama bude postaráno prakticky v každém utkání. Ve všech osmi duelech totiž bude mít česká tenisová škola svého zástupce, jenž bude útočit na účast v hlavní soutěži šestého turnaje futures na českém území v této sezoně.

V Brně se na divokou kartu do hlavní fáze turnaje dostali Pavel Nejedlý, Lukáš Klein, Filip Doležel a Petr Hájek.

Franěk zvládl český souboj

Postup do hlavní soutěže si jako první ze všech vybojoval čtvrtý nasazený Michal Franěk, na něhož ve finálovém kole čekal krajan Dominik Reček. Papírové předpoklady hovořily jasně ve prospěch Fraňka a to se potvrdilo nakonec i na kurtu, kde Reček nedokázal na sedmadvacetiletého soupeře najít recept. Franěk si tak připsal postup do hlavního pavouka po vítězství 6:3, 6:2.„Na servisu jsem si počínal docela dobře, ale soupeř mi dnes docela dost podával. Když podával, dělal dost dvojchyb, takže jsem snadno vedl a pak to vždy nějak doklepal,“ dodal po postupu do hlavní fáze turnaje Franěk.

Záhy po Fraňkovi se podařilo postoupit skrz finále kvalifikace také Tomáši Musilovi, jemuž sice Slovinec Gostinčar nadělal o něco více problémů a vynutil si v druhém setu tiebreak, ale Musil potvrdil solidní formu z celého víkendu a utkání ovládl ve dvou setech 6:1, 7:6.

Konec nadějí na postup do soutěže brněnského futuru naopak potkal sedmnáctiletého Petra Nouzu, jenž nestačil na favorizovanějšího slovenského tenistu Matěje Maruščáka. Tomu se podařilo českého mladíka přehrát dvakrát 6:3 a zajistit si účast na turnaji.

Nečekaný výpadek Vocela

V roli velkého favorita a se dvěma hladkými výhrami v zádech, kdy povolil soupeřům dohromady jen dva gemy, šel do finále kvalifikace Matěj Vocel. Druhý nasazený narazil na jedenáctku kvalifikace Lukáše Vejvaru, se kterým však nedokázal dotáhnout dobře rozehraný zápas do zdárného konce.

První set sice vyhrál 6:1, ale v dalších dvou sadách prohrál 4:6, 5:7 a do hlavní soutěže se tak, pokud nebudou nasazováni šťastní poražení, nepodívá. Kuriozitou je, že Matěj Vocel vedl v rozhodujícím setu 5:2, následně 5:3 a 40:0 při svém podání, přesto však nedokázal zápas dotáhnout do vítězného konce.

Matěj po zápase zklamaně hodnotil průběh: „Je to zklamání, jsem naštvanej, tohle všechno je prostě špatně. Nemůžu prohrát se třemi mečboly na servisu. Celý zápas jsem měl pod kontrolou, pak se ale začalo hrát se starými míčky, čímž se soupeř dostal do hry, protože začal stíhat mé údery.“

Lukáš Vejvara naopak vyzařoval radostné emoce a zápas hodnotil s úsměvem: „Jsem šťastný, že jsem to takhle otočil. Už jsem tomu moc nevěřil, za stavu 3:5 a 0:40. Byl tam jeden sporný míček, který rozhodčí daroval mně. S novýma míčkama Matěj dobře servíruje, takže se mi hrálo lépe, až byly trošku ohrané.“

Na turnaji skončíl také Antonín Bolardt, který prohrál ve třech setech se Slovákem Brnou 2:6, 6:1, 3:6. Zklamaný český tenista hodnotil zápas negativně: „Já bez emocí nemůžu hrát, ve třetím setu jsem měl šanci na 2:0, pak bych měl servis, avšak já to prohrál a pak se to jen vezlo.“

Rovněž ve třech setech prohrál Jakub Filipský, který nestačil na jiného slovenského tenistu, třetího nasazeného Marka Semjana, jemuž podlehl 4:6, 6:3, 4:6.

„Nemám k tomu zápasu moc co říct, ve třetím setu jsem vedl 4:2 a 40:0. To se prostě musí dávat, nedal jsem to, soupeř toho využil a vyhrál. Určitě byl zápas náročný po fyzické stránce, ale ty vedra mi příliš problém nedělají. Já už jsem s dnešním soupeřem jednou hrál, podle mě se nechová příliš sportovně, ale já se snažil soustředit hlavně na sebe.“

David Šimůnek měl od soupeře značně ulehčenou cestu do hlavní fáze turnaje. Slovinec Marko Stošič totiž zápas za stavu 4:2 pro českého hráče skrečoval.

„Vedl jsem 4:2, on měl za sebou dva třísetové zápasy, tak mu asi došly síly. Já jsem poslední týdny dost trénoval, takže mě jen tak nic nepřekvapí. Teď bych chtěl jet na turnaj do Rakouska,poté do Prahy a Liberce.“

„Je to pro mě velmi náročné, studuji Vysokou školu ekonomickou v Praze. Je to hrozně těžké skloubit s tenisem, takže uvidíme, jak to bude do budoucna.“

D

Pavel Motl vedl ve finále brněnské kvalifikace v rozhodující sadě 5:3, nakonec ale koncovku zápasu nezvládl a kapituloval (6:4, 1:6, 5:7). Katem mu byl Eros Siringo.

Slovák Matěj Maruščák se stal katem českého Petra Nouzy, našeho tenistu vyřadil po výsledku 6:3, 6:3 a postoupil do hlavní fáze turnaje. Petr po zápase hodnotil zklamaně: „Udělal jsem mnohem více chyb než soupeř, já jsem se vyhazoval a on pouze vracel. Bylo to o tom, jestli budu hrát dobře, ale nehrál jsem. Těžko říct, jestli medical time-out soupeře měl na zápas vliv. Vedl jsem 3:2 a pak už jsem neuhrál ani gem."

Finálové kolo kvalifikace:
MICHAL FRANĚK (4) - DOMINIK REČEK (14) 6:3, 6:2
MATĚJ VOCEL (2) - LUKÁŠ VEJVARA (11) 6:1, 4:6, 5:7
Eros Siringo (ITA, 8) - PAVEL MOTL (15) 4:6, 6:1, 7:5
PETR NOUZA - Matěj Maruščák (SVK, 12) 3:6, 3:6
Marek Semjan (SVK, 3) - JAKUB FILIPSKÝ 6:4, 3:6, 6:4
DAVID ŠIMŮNEK (5) - Marko Stošič (SLO, 10) 4:2, skreč Stošič
TOMÁŠ MUSIL - Domen Gostinčar (SLO) 6:1, 7:6 (5)
David Damian Brna (SVK) - ANTONÍN BOLARDT 6:2, 1:6, 6:3

9.7. Futures v Brně: Kvalifikační maraton rozehrálo 28 českých tenistů