Berdych v oblíbeném Rotterdamu postupuje, na úvod zdolal Zvereva

- Filip Lefenda

Úspěšný vstup do halového turnaje v Rotterdamu má za sebou Tomáš Berdych. Vítěz z roku 2014, jenž letos obhajuje v Nizozemsku semifinále, se sice proti Němci Mischovi Zverevovi nějakou dobu zahříval do provozní teploty, poté ale převzal otěže utkání do svých rukou a postoupil ve dvou setech.

Rozjezd měl český hráč pomalejší, už v prvním gemu pustil staršího z bratrů Zverevových na returnu do vedení 40:0, Berdych ale nakonec těžkou hru urval pro sebe, byť pak ještě nabídl soupeř jednu výhodu. O dva gemy později měl Němec na příjmu další možnost a tentokrát už ji prohozem po čáře využil.

Pátý gem získala turnajová šestka čistou hrou, jenže o dvě hry později zase hasila další problémy. Zverev disponoval brejkbolem na 2:5, Berdych si však pomohl přímým bodem z podání a chvíli poté snížil na 3:4. A tento moment jako by jej nastartoval.

Němec, který do té doby nečelil jediné brejkové hrozbě, nedoservíroval za stavu 5:4 set. Berdych posléze brejk potvrdil a ve dvanácté hře dokonce na příjmu set ukončil. Čtyři získané gemy v řadě přinesly světové sedmnáctce zisk sady.

Ta druhá byla po většinu času v režii servírujících hráčů. Jediné zaváhání, které o osudu druhého dějství rozhodlo, dopustil ve čtvrté hře Zverev. Berdycha pustil do náskoku 40:0, a ačkoliv dva brejkboly německý hráč odvrátil, na ten třetí už po přestřelce na síti neměl nárok.

Čech po zbytek utkání nemusel řešit na servisu vážnější starosti a dokráčel si tak pro vítězství ve dvou setech. V osmifinále narazí hráč, jenž v neděli oznámil konec reprezentační kariéry, na vítěze úterního zápasu mezi dalším Němcem Struffem a Troickim ze Srbska.

ABN Amro World Tennis Tournament, Rotterdam (muži, NED, 1 862 925 EUR, hala)
1. kolo dvouhry
TOMÁŠ BERDYCH (17.) – Mischa Zverev (GER, 53.) 7:5, 6:3