Berdych se pro tým vždy obětoval, i na úkor vlastní kariéry

- Jan Havlovic

Definitivní sbohem. Tomáš Berdych se po dlouhých letech rozloučil s reprezentační kariérou. Na místě je jednoznačně velký potlesk a uznání. Málokterý špičkový hráč se totiž obětoval pro reprezentační výběr právě tak jako Berdych. Výsledek? Nespočet památných bitev a hlavně zisk dvou salátových mís.

Když mohl, pomohl. Tomáš Berdych dlouhá léta ukazoval, že mu reprezentace vlastní země není lhostejná. Ba naopak, Cyril Suk i jeho následovník Jaroslav Navrátil dobře věděli, že pokud zažádají o pomoc, Berdych jejich volání vyslyší.

Bývalá světová čtyřka má nezanedbatelný podíl na vynikajících výsledcích českého daviscupového týmu v posledních letech. U týmu začal již v roce 2003 jako vyjukaný mladík. Po boku Jiřího Nováka či Radka Štěpánka z něj však vyrostl přirozený lídr. S harcovníkem Štěpánkem navíc utvořili duo, které český tým vystřelilo ke hvězdám. A to doslova!

Vše začalo památnou baráží se Švýcarskem. Po strop narvaná O2 aréna sledovala, jak Berdych se Štěpánkem dostali Federera i celé jeho Švýcarsko na kolena. „Potenciál v mužstvu určitě je,“ říkal tehdy Štěpánek. Jeho slova se potvrdila o několik let později.

Nejprve Štěpánek s Berdychem vybojovali v roce 2012 poprvé v dějinách samostatného státu slavnou salátovou mísu, když v domácím prostředí zdolali Španělsko. Zářné momenty si zopakovali i o rok později ve vítězném finále v Bělehradu.

Za své vynikající výkony v národním dresu si Tomáš Berdych zaslouží velké uznání. Nebylo totiž vůbec jeho povinností objíždět reprezentační akce. Mohl dát klidně přednost vlastní kariéře jako například Federer nebo Nadal, kteří často raději využívají daviscupové týdny na regeneraci či pilování formy. 

Berdychovi však reprezentace nepřinášela pouze radost, ale i strasti. Při daviscupových zápasech si přivodil různá zranění, která jej následně limitovala v jeho osobní kariéře. Na národní tým se však nevykašlal, a to i v dobách své vrcholné kariéry, kdy se mu na okruhu náramně dařilo a vystoupal až na čtvrté místo světového žebříčku. 

S přibývajícím věkem se u Berdycha ozvalo zdraví. Vítěz třinácti turnajů na profesionálním okruhu se tak rozhodl pro vcelku logický krok – konec reprezentační kariéry. Nyní se chce nejúspěšnější český tenista posledních let soustředit hlavně na osobní kariéru a třeba ještě zaútočit na kýžený grandslamový titul. Za příkladně odvedenou práci v reprezentaci by si to zcela jistě zasloužil.

 

Skončila jedna krásná tenisová éra, jsem šťastný, že jsem byl při tom a pomohl jsem Česku dvakrát vyhrát salátovou mísu. Reprezentoval jsem od roku 2003 v 29 daviscupových utkáních, ale v 32 letech jsem dospěl do stavu, kdy nemohu hrát pořád bez odpočinku. Musím šetřit své tělo a hospodařit s energií, pokud chci ještě pokračovat v kariéře. Zápasy Davis Cupu byly silným zážitkem, ale současně mě vždy stály mnoho sil. Proto jsem se rozhodl, že v Davis Cupu již hrát nebudu. One of the most beautiful tennis chapters is over. I’m truly happy that I was part of the Czech team that has won Davis Cup two times. I started to play for the Czech team in 2003 and played 29 Davis Cup ties but now, when I’m 32, I reached the point when it’s impossible for me to perform at the highest level without proper rest. I must think of my physical abilities and try to save some energy in order to continue in my career. Davis Cup was always an unforgottable experience for me but it always cost a lot of effort an energy. That is why I decided not to play Davis Cup anymore.

Příspěvek sdílený Tomas Berdych (@tomasberdych),Úno 11, 2018 v 9:59 PST