Spokojený Pála už vyhlíží soupeře: Největší lákadlo? Domácí finále!

- Jiří Vachtl

Jasná výhra 3:0, rekord v návštěvnosti úvodního kola Fed Cupu a skvělá týmová soudržnost. Kapitán Petr Pála byl po skvělém víkendu naprosto spokojen. „Je to super, když dokážete i bez hráčky z elitní pětky vyhrát po třech singlech,“ liboval si. Český tým tak dovedl podesáté v řadě do semifinále.

Třetí postupový bod přidala v neděli Petra Kvitová. Švýcarku Belindu Bencicovou přehrála jasně 6:2, 6:4. „Je super, jak to Péťa zvládla. Nedala Belindě skoro žádné šance,“ radoval se Pála.

Žádné velké oslavy však český tým po postupu neplánuje. „Holky šly teď na regeneraci. Taková lehká oslava už proběhla, ale jinak moc není čas. Holky zítra společně odlétají do Dauhá, takže nic hromadného neplánujeme,“ uvedl. Na večeři se tak sejde alespoň s mužskou částí týmu. „Půjdeme si sednout na večeři, ale jen večeře a spánek,“ smál se kapitán.

Na české lavičce se v neděli vůbec neobjevila jednička Karolína Plíšková. „Dostala antibiotika na tři dny. Takže jí lékaři doporučili, aby sem vůbec nechodila. Ptal jsem se rozhodčí a ta říkala, že sem nemusí,“ vysvětloval Pála. Plíšková se tak už balí na další šňůru turnajů v Asii. „Zítra by měla odletět na Blízký východ,“ doplnil.

Pála si také pochvaloval týmovou soudržnost. Po loňských sporech ohledně trenérské rošády mezi Plíškovou a Strýcovou nebyly žádné památky. „Velmi mě to potěšilo. Celý tým jsem za ten přístup pochválil. Všem to hodně pomohlo, tým skvěle spolupracoval,“ liboval si.

Semifinále doma? 

Pozornost českého týmu se krátce po postupu upnula na běloruský Minsk, kde se rozhoduje o soupeři Češek pro dubnové čtvrtfinále. Soupeřem domácích tenistek jsou Němky, které však přicestovali se značné oslabeným kádrem.

V době tiskové konference se v Bělorusku chystala rozhodující čtyřhra. A kapitán Pála se svými preferencemi nijak netajil. „Budu rád, když vyhraje Bělorusko,“ pronesl. V tomto případě by totiž Češky hrály semifinále na domácí půdě. „Holky strašně rády hrají doma, je to lepší pro všechny,“ řekl.

Jestli však vyhrají Němky, tak český tým v dubnu pojede ke svým západním sousedům. Pála očekává, že by se hrálo na antuce ve Stuttgartu. „Kerberová s Gorgesovou – to je silný kalibr. Německo bude velmi těžký soupeř. Doufám, že holky budou k dispozici. Proti silným Němkám budeme potřebovat silný tým,“ pravil přesvědčivě.

Pokud však tenistkám vydrží zdraví, měly by být Pálovi k dispozici. V případě postupu do finále by totiž Češky opět po třech letech nastoupily na domácí půdě. A Pála dobře ví, že přesně kvůli takovým zápasům děvčata hrají tenis. „Finále doma je velkým lákadlem!“