Přeruší Serena Williamsová finálovou smůlu? Wimbledon zopakuje finále z Austrálie s Kerberovou

- Jan Vojkůvka

Finálová sobota ve Wimbledonu přinese hned tři duely o titul na dvorcích All England Clubu na nejslavnějším grandslamovém turnaji. Hlavním vrcholem dne bude vyvrcholení ženské dvouhry, kde se o pokoření finálové smůly pokusí Serena Williamsová proti Angelique Kerberové z Německa.

Když letos na Australian Open Williamsová padla s Němkou Kerberovou ve třech setech, započala tím finálovou smůlu v grandslamových finále, které se protáhlo i na následující French Open, na němž Američanka prohrála se Španělkou Muguruzaovou. Přitom to byla Williamsová, kdo Kerberovou mezi lety 2012 a 2014 čtyřikrát v řadě porazil.

Jenže v Austrálii papírové předpoklady vzaly za své a světová jednička se současnou světovou čtyřkou padla. Nyní, po půl roce, se finálové střetnutí z Melbourne zopakuje v Londýně na dvorcích All England Clubu, kde Williamsová opět předvádí parádní výkony.

Zkušená Američanka ztratila jeden set se svou krajankou McHaleovou ve druhém kole, kromě toho však prochází turnajem bez ztráty kytičky a dokonce nadělila tři kanáry. Ve třetím kole Beckové, ve čtvrtém Kuzněcovové a v semifinále Vesninové, jíž povolila dokonce pouze dva gemy a její postup do finále byl tak suverénní. A cesta za rekordním 22. titulem na grandslamovém turnaji, kterým by vyrovnala výkon Steffi Grafové v počtu triumfů v Open éře, se může zdát opět umetena.

Naopak Němka Kerberová za celý Wimbledon neprohrála ani jeden set, ale celkově byly její zápasy o něco obtížnější a dramatičtější. Hned dvakrát musela odehrát tiebreak, ve čtvrtfinále Halepovou porazila po bitvě 7:5, 7:6 a snadné nebylo ani semifinále s Venus Williamsovou, kterou však nakonec porazila dvakrát 6:4 a připsala si premiérový postup do finále Wimbledonu.

Favoritkou finálového střetnutí bude sice Serena Williamsová, ale Angelique Kerberová již ukázala, že velká finále umí a ještě nedávno na druhém místě rankingu figurující Němka bude rozhodně zdatnou soupeřkou.

Williamsová si zahraje i finále čtyřhry

Kromě ženského souboje ve dvouhře čeká na Serenu Williamsovou po boku její sestry také finále ženského debla, ve kterém si zahrají proti dvojici Babosová, Švedovová. A i zde budou americké hráčky velkými favoritkami, přičemž na turnaji už mají skalpy dvojice Hlaváčková, Hradecká a v semifinále také Karolíny Plíškové a Němky Görgesové. Naopak Babosová se Švedovovou si poradily s jinou česko-německou dvojicí Květou Peschkeovou a Groenefeldovou.

Finále mužské čtyřhry bude ryze francouzskou záležitostí. Proti sobě se postaví dvojice Herbert/Mahut a Benneteau/Roger-Vasselin.