Belinda bude hrát v neděli lépe, varuje Pála. Nasadí Plíškovou?

- David Soumar

První hrací den přinesl českému fedcupovému týmu dva body. Uspěla jak Petra Kvitová, tak Barbora Strýcová, kterou Pála povolal namísto nemocné Plíškové. „Tenhle krok se povedl, ale pořád je třeba udělat ten poslední,“ uvedl český kapitán. Ten také stále řeší, zda pustí zdravotní stav do nědělních bojů i Karolínu Plíškovou.

Dva body jsou doma, chybí jeden poslední. Obě české tenistky své sobotní zápasy zvládly. „Každý kapitán musí být s vedením 2:0 spokojený. Ještě spokojenější ale budu, až tam bude svítit trojka v neděli. Je to super, bylo to ale určitě náročné pro obě hráčky,“ říkal Pála na tiskové konferenci.

Petra vydřela výhru po třech setech. Kapitán věděl, že to nebude mít snadné. V zádech sice měla zisk trofeje z Petrohradu, ve Fed Cupu ale vyhrála dvouhru naposledy v roce 2015 (finále proti Ruskám). „Pro Péťu to bylo těžké emočně po tom, čím si prošla. Těšila se, chtěla hrát doma a hrát dobře. Pak se jí ale zápas začne otáčet, to není snadné zvládnout. Jsem rád, že se to takhle povedlo. Bylo to pro ni moc důležité vítězství a stejně tak pro tým,“ hodnotil kapitán první zápas.

Svou misi zvládla i Barbora Strýcová. Se soupeřkou vyběhla ještě o půl hodiny rychleji něž Kvitová. Možná tak snadný zápas kapitán ani neočekával. „Když budu upřimný, Bára asi favoritkou nebyla. S Belindou to byl zápas padesát na padesát. Belinda si myslela, že by měla vyhrát, alespoň mně to tak přišlo. Bára ten zápas zvládla výborně, i když bezpochyby umí hrát lépe. Hrály v tom svou roli taky emoce, nervy…“

NASTOUPÍ PLÍŠKOVÁ?

Kapitán tak mohl být s tahem nasazení Strýcové spokojený. „Nikdo ale neříká, že by třeba Lucka nevyhrála. Kádr je široký, člověk musí přemýšlet nad různými možnostmi, jak k těm třem bodům asi dokráčet. Tenhle krok se povedl, ale pořád je třeba udělat ten poslední.“

Šance na závěrečnou výhru přijde v neděli. Rozhodnuto může být už po prvním zápase, to ale pochopitelně nebudou chtít Švýcarky připustit. „Tuším, že Belinda bude hrát lépe, pokud hrát bude. Stejně jako pro nás je někdy těžké hrát s Golubicovou, tak Belindě nebylo příjemné hrát s Bárou. Měla to těžké. Rytmus nenašla za celý zápas.“ Zmar při hledání vlastního rytmu popisovala Bencicová i na své pozápasové tiskové konferenci.

Otazník před nedělí stále visí nad účastí Karolíny Plíškové. Sama hráčka uváděla, že by se ráda dala do neděle do pořádku. „Kája musí říct, jak se cítí. Tlačit na ni nebudu. A hlavně doktoři musí přidat svůj názor. Musím od nich dostat informaci a pak se rozhodnout,“ vysvětloval Pála s tím, že tohle ještě moc neřešil: „Ani nevím, kde mám telefon,“ smál se.

„Už jí je lépe, ale čekám, až dojedu na hotel,“ řekl Pála s tím, že hlavní je zdraví. „Musíme brát ohled hlavně na zdravotní stav, abychom neudělali žádnou bláznovinu.“ Na absenci jedničky se snaží hledat i pozitiva. „Není to příjemné hrát bez Karolíny – když vám takhle onemocní pátá hráčka na světě, se kterou počítáte do dvouher. Příjemné je ale na tom týmu to, že má kvalitní náhrady.“