Rieter Open Ústí nad Orlicí: Ignatik vyhrál druhý letošní turnaj, Ciasovi nedal šanci

- Jan Vojkůvka

Podnik futures v Ústí nad Orlicí během sobotního poledne vyvrcholil finálovým zápasem mužské dvouhry, které vyhrál Uladzimir Ignatik nad Pawlem Ciasem 6:1, 6:4 a připsal si druhý letošní triumf.

Rieter Open v Ústí dospěl ke svému finálovému utkání s jedním velkým favoritem v podobě běloruského tenisty Ignatika, jenž jako druhý nasazený procházel až do semifinále celým turnajem bez ztráty setu. To se změnilo až v utkání s Václavem Šafránkem, který sice Ignatika o jednu sadu obral, ale v cestě do finále mu nezabránil.

Tenista dlouhodobě trénující v Bratislavě letos vyhrál turnaj futures ve Švýcarsku, ale v kariéře už dokázal ovládnout 15 turnajů kategorie futures a další tři turnaje Challenger Tour, avšak to v letech 2009 - 2012.

Na druhé straně Polák Cias, pátý nasazený ústeckého turnaje, letos poprvé okusil výhru na profesionálním okruhu, když triumfoval na domácím podniku v Polsku. V semifinále ve třech setech vyřadil Dominika Kellovského, českého nadějného mladíka. Ve finále byl však člen páté světové stovky výrazným outsiderem.

Samotné finále pak odpovídalo papírovým předpokladům. Ignatik vlétl do utkání doslova po hlavě a za pouhých 21 minut ovládl první sadu v poměru 6:1. Druhý set byl sice o něco vyrovnanější, ale Cias už v úvodu sady musel odvracet nepříjemnost v podobě ztraceného servisu. V druhém gemu se mu to sice podařilo, jenže když Ignatik v pátém gemu předvedl další brejk, polský tenista už na to odpověď nalézt nedokázal. Běloruský tenista si sadu doservíroval a celé utkání vyhrál za 70 minut 6:1, 6:4.

Pro Ignatika to tak je druhý letošní triumf na futures a celkově 16 titul v této kategorii. Kromě trofeje si navíc z Ústí odveze jistotu posunu ve světovém žebříčku k 265. místu na světě.

Finále Rieter Open Ústí nad Orlicí 2016

Uladzimir Ignatik (BLR) - Pawel Cias (POL)

8. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Do finále postoupili Ignatik a Cias, Šafránek s Doleželem ovládli čtyřhru
7. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Šafránek a Kellovský v semifinále, Kopřiva neuspěl
6. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Šafránek, Kopřiva a Kellovský postupují do čtvrtfinále
5. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Robin Staněk vypadl hned v prvním kole
4. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Postup do druhého kola slaví Minář i Šafránek
3. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Kvalifikace začala, postup slaví Starý, Panák či Hájek