Williamsová ve Fed Cupu do dvouher nenastoupí. Grandslamy? Ještě nevím, přiznává pochybnosti

- Jan Vojkůvka

Fedcupové střetnutí obhájkyň titulu ze Spojených států se přinejmenším v sobotu bude muset obejít bez Sereny Williamsové. Bývalá světová jednička, která se vrací po porodu k tenisu, by ráda vynechala zápasy ve dvouhrách a případně by vypomohla ve čtyřhře. Američanka navíc začíná o svém brzkém návratu trochu pochybovat...

Až Spojené státy nastoupí v sobotu proti Nizozemkám v Jižní Karolíně, Serena Williamsová zůstane pouze na lavičce a bude povzbuzovat své spoluhráčky. Stejný scénář by měl mít i nedělní program. Alespoň tak hovoří los utkání fedcupového střetnutí, během něhož se Serena měla vrátit definitivně na kurty.

Místo toho byly do dvouher nominovány rozehrané Venus Williamsová a CoCo Vandewegheová, zatímco Serena byla předběžně nominována ke čtyřhře. A ačkoliv se dlouho mluvilo o tom, že by to mohl být její týden, pochybnosti o jejím rychlém návratu se začínají stále více rojit.

Není žádným tajemstvím, že porod šestatřicetileté Američanky neproběhl úplně hladce. Naopak v září minulého roku prodělala Williamsová blíže nespecifikované zdravotní problémy, které jí zabránily vrátit se k tréninku podle plánu, přípravu zahájila pozdě a byla nucena vynechat Australian Open.

Příliš překážek

Zatímco ještě před měsícem Williamsová prohlašovala v rozhovoru pro magazín Vogue, že chce získat další grandslamy, před začátkem Fed Cupu na tiskové konferenci byla spíše vyhýbavá. Na otázku, jestli bude hrát na dalších třech letošních grandslamech, když vynechala Australian Open, odpověděla zdrženlivě: „V tuhle chvíli nevím. Teď se koncentruji na tento víkend a až potom budu mít představu o tom, co bude.“

Američanka, jež hrála naposledy minulý rok v Melbourne, v září porodila dceru Alexis Olympii a od té chvíle se snaží dostat zpátky do formy. Držitelka 23 grandslamových titulů ale rozhodně neříká, že by s tenisem končila. „Mám své dlouhodobé cíle. Teď jsou mé cíle zaměřeny na aktuální moment. Celkově bych ráda dosáhla na 25 grandslamů, ale nesnáším pocit, že bych byla nějak limitována,“ přiznala vzápětí.

Právě určitá forma limitace z horší připravenosti a fyzické kondice je něco, co Williamsové zamezilo startovat na Australian Open a odložilo její comeback. A je to také něco, co může odkládat její návrat i dál. Překážek, které se jí postavily do cesty při tréninku, bylo až příliš. „Myslím, že to je ale po tom, čím jsem si prošla, normální,“ dodala.

Zda stihne odehrát všechny tři zbývající grandslamové turnaje sezony je zatím, jak Serena podotkla, ve hvězdách.