Futures v Brně: Kvalifikační maraton rozehrálo 28 českých tenistů

- Jan Vojkůvka, Radim Sochor

V Ústí nad Orlicí turnaj futures vrcholí a naopak své zahájení prožije kvalifikace na další český turnaj z této kategorie, jenž se bude tentokrát konat v Brně. A to i za účasti 28 českých tenistů.

Brněnský turnaj kategorie ITF futures je v pořadí šestým podnikem v této sezoně na českém území, na němž se řada českých talentů snaží proniknout mezi hráče, kteří si odvezou nějaké body do žebříčku. Kromě talentovaných mladíků jsou však tyto turnaje také svědky mnohých návratů na dvorce.

Robin Bulant svou kariéru již prakticky zabalil, po zranění se vrací Marek Řeháček a takto by se dalo pokračovat dál. V kvalifikaci najdeme ale i například Davida Šimůnka, pátého nasazeného, jedenáctku Lukáše Vejvaru, mladíka Matěje Vocela, který je nasazen jako číslo dvě, Adama Blechu, Daniela Rabase, Daniela Orlitu či Michala Fraňka. Zkrátka zástupy hráčů, kteří pravidelně hrají nejen na českých futurech, ale snaží se prosadit a sbírat body do žebříčků.

Turnaj v Brně, dotovaný 10 tisíci dolary, dnes čeká velmi nabitý program v podobě hned dvou kvalifikačních kol! Celkem se tedy odehraje téměř padesátka zápasů, přičemž kromě areálu TC Brno se musí hrát také v Loosově v areálu TJ Start Brno. Náročný a dlouhý program s sebou přináší i zajímavá řešení, ke kterým se organizátoři tohoto podniku museli uchýlit.

Program v obou areálech bude zahájen již v 9 hodin ráno.

1. kolo kvalifikace

V úvodním kvalifikačním kole se dokázal mezi prvními prosadit Matěj Vocel, který nastoupil do soutěže jako druhý nasazený. Ten porazil Němce Sauera poměrně hladce 6:0, 6:1 a los hodnotil kladně: „Určitě je skvělé, že se můžu takhle rozehrát, že se nemusím tahat hned od prvního kola, když se hrají tři. Je to příjmené." 

Do dalšího kola pronikl také poměrně hladce Michal Franěk, jenž si poradil se Slovákem Kulichem. Obdobně, tedy přes slovenského soupeře, prošli do druhého kola Radek Koudela a Marek Řeháček.

Roman Koudela: „Od prvního gemu jsem byl nervózní, protože to byl můj první future. Ale dalo se to hrát v pohodě, soupeř nebyl zase tak dobrý.“
Michal Franěk: „V každým setu jsem na začátku získal vedení a pohlídal jsem si ho až do konce. Dneska to bylo pro mě takové lehčí. Sem tam jsem ztrácel koncentraci, protože jsem si myslel, že už to mám v kapse." 

Příjemným překvapením bylo vítězství 6:1, 6:2 Petra Nouzy. Tomu se podařilo přehrát sedmého nasazeného Maďara Petera Ballu, jenž sice byl favoritem, ale dnešní utkání mu příliš nesedlo. K překvapivému výsledku pak došlo také v utkání Tomáše Musila s Polákem Wojnarem. Wojnar, jakožto šestý nasazený, nepotvrdil roli favorita a s českým čtyřiadvacetiletým hráčem prohrál dvakrát 3:6.

Jakub Schiel postoupil do druhého kola poté, co vyřadil Krajana Hlavačku 6:3, 3:6, 6:2. „Začal jsem dobře, vedl jsem 3:0 poměrně hladce. Pár gemů, co se poté hrálo jsem podcenil. Druhý set jsem pokazil, ale do toho třetího jsem vstoupil s čistou hlavou a vyhrál jsem."

 

Mezi dalšími postupujícími nalezneme poměrně očekávaná jména. Roli pátého nasazeného potvrdil David Šimůnek, uspěl i Lukáš Vejvara či Adam Blecha. Naopak trpkou porážku musel překousnout Jakub Novák, jemuž nevyšel zápas s Polákem Jastrzebskim, s nímž prohrál 2:6, 0:6.

David Šimůnek: „Ze začátku jsem hrál docela dobře, poté jsem ale začal zkoušet věci, které nevycházely. Naštěstí jsem ale dokázal sadu uhrát v tiebreaku. Já jsem si v tiebreaku dal pozor, abych nechyboval a zahrál nějaké winnery. Ve druhém setu už jsem vyhrál 6:3.“

Hned v prvním kole skončila i mise Robina Bulanta, který narazil na rozjetého Itala Eros Siringa, jenž se prezentoval velmi dobrými výkony v Ústí nad Orlicí. Na úvod brněnského turnaje pak vyhrál dvakrát 6:4.

2. kolo kvalifikace

Skrz druhou fázi kvalifikačního maratonu se podařilo jako prvnímu projít Matěji Vocelovi, jenž napodobil svůj výkon z prvního utkání a znovu bez výraznějších problémů zapsal vítězství. Tentokrát byl jeho soupeřem Radek Koudela, který se ale příliš na odpor nevzmohl a vypadl po výsledku 1:6, 0:6.

„Pocity jsou smíšené. Vyhrál jsem sice dobrým výsledkem, ale nehrál jsem vůbec dobře. Nebyl jsem vůbec spokojený se svým servisem a nehrál jsem vůbec agresivně. Myslel jsem si před zápasem, že vyhraji, ale ten výsledek zápasu neodpovídá,“ dodal Vocel po zápase.

Do finálového kola se podívá rovněž Petr Nouza. Ten v ryze českém duelu přehrál Radka Daniše 6:0, 6:2. I pro Nouzu to byl druhý snadný zápas - v prvním kole přehrál překvapivě hladce sedmého nasazeného Maďara Balla a forma sedmnáctiletého mladíka se zdá být více než uspokojivá.

Pro druhé vítězství dne si došel Antonín Bolardt. Toho čekal nepříjemný Rakušan Nenad Vladusic, přemožitel Daniela Trčky z prvního kola, který však na Bolardta recept nenašel. Bolardt si vysloužil finále kvalifikace po výhře 6:4, 6:2.

Trochu překvapivě ve druhém kole vypadl Daniel Orlita, na něhož si počíhal krajan Jakub Filipský. Tomu se podařilo třináctého nasazeného porazit ve dvou setech 6:2, 6:4. Naopak roli favorita potvrdil Michal Franěk proti slovenskému tenistovi Patriku Obalovi, jehož přehrál 6:3, 6:2.

S menšími problémy prošel do finále kvalifikace Lukáš Vejvara. Důslednou prověrkou se stal Adam Blecha, který přinutil Vejvaru odehrát dva vyrovnanější sety. Přesto se mu nepodařilo zastavit dobře připraveného soupeře a Vejvara postoupil po výhře 7:5, 6:4.

Dominik Reček si ve druhém kole kvalifikace poradil s Javierem Naserem ve dvou setech, přesněji 7:5, 6:2. I David Šimůnek dokázal prehrát soupeře a postoupit dále. Jeho rukou byl vyřazen Polák Jakub Jastrzebski.

Tomáš Musil sice prohrál první set s krajanem Filipem Guziurem, avšak poté přidal na otáčkách a duel s přehledem otočil - 3:6, 6:1, 6:2. 

 Daniel Rabas nestačil na Slováka Semjana a prohrál 6:4, 5:7, 4:6. Pavel Motl byl katem Karola Krawczynskiho, Poláka poslal domů po výsledku 6:3, 6:1.

1. kolo kvalifikace:
Laerte Di Falco (ITA) - Nikolas Lahký (SVK) 6:3, 6:2
Marek Lukačovič (SVK) - David Damian Brna (SVK) 1:6, 0:6
DANIEL TRČKA (WC) - Nenad Vladusic (AUT) 2:6, 3:6
Adam Bronka (AUS, WC) - ANTONÍN BOLARDT 0:6, 4:6
MATĚJ VOCEL (2) - Leonard Sauer (GER, WC) 6:0, 6:1
Patrik Lapin (SVK) - RADEK KOUDELA (WC) 1:6, 3:6
ADAM BLECHA - JOSEF VÁGNER 6:3, 6:0
ŠTĚPÁN HOLIŠ - LUKÁŠ VEJVARA (11) 0:6, 7:5, 3:6
Marek Semjan (SVK, 3) - Samuel Hodor (SVK) 6:3, 1:0 skreč H.
DANIEL RABAS - Nicolas Dvorak 7:6, 6:3
JAKUB FILIPSKÝ - MAREK NERUŠIL 6:3, 6:4
Taher Daifallah (AUT, WC) - DANIEL ORLITA (13) 0:6, 1:6
MICHAL FRANĚK (4) - Adam Kulich (SVK) 6:2, 6:3
Patryk Garwacki (POL) - Patrik Obal (SVK) 3:6, 2:6
Javier Naser (CHI) - Daniel Kopeinigg (AUT) 6:7, 6:3, 7:6
Lukáš Jeleník (SVK) - DOMINIK REČEK (14) 0:6, 1:6
DAVID ŠIMŮNEK (5) - Andrej Glváč (SVK) 7:6, 6:3
Jakub Jastrzebski (POL) - JAKUB NOVÁK 6:2, 6:0
Oliver Levi (GBR) - Roman Bojčuk (UKR) 0:6, 0:6
DANIEL JANKO - Marko Stošič (SLO, 10) 6:0, 1:6, 4:6
Bartosz Wojnar (POL, 6) - TOMÁŠ MUSIL 3:6, 3:6
FILIP GUZIUR - Clemens Wagner (AUT) 6:1, 6:1
PATRIK MALÝ - Domen Gostinčar (SLO) 1:6, 6:7(3)
Michal Selecký (SVK) - MAREK ŘEHÁČEK (9) 3:6, 1:6
Peter Balla (HUN, 7) - PETR NOUZA 1:6, 2:6
Ethan Tulliani (AUS, WC) - RADEK DANIŠ 3:6, 0:6
MARTIN HLAVAČKA (WC) - JAKUB SCHIEL 3:6, 6:3, 2:6
ONDŘEJ ČTVERÁK (WC) - Matěj Maruščák (SVK, 12) 1:6, 5:7
Eros Siringo (ITA, 8) - ROBIN BULANT 6:4, 6:4
Petar Pjevčevič (SRB) - Lorenzo Schmid (ITA) 1:6, 1:6
Karol Krawczynski (POL) - Michal Marko (SVK) 7:5, 6:2
Mauricio Alvarez-Guzman (CHI) - PAVEL MOTL (15) 6:7, 4:6

2. kolo kvalifikace
Laerte di Falco (ITA) - David Damian Brna (SVK) 6:2, 1:6, 3:6
Nenad Vladusic (AUT) - ANTONÍN BOLARDT 4:6, 2:6
MATĚJ VOCEL - RADEK KOUDELA 6:1, 6:0
ADAM BLECHA - LUKÁŠ VEJVARA 5:7, 4:6
Marek Semjan (SVK)- DANIEL RABAS 4:6, 7:5, 6:4
JAKUB FILIPSKÝ - DANIEL ORLITA 6:2, 6:4
MICHAL FRANĚK - Patrik Obal (SVK) 6:3, 6:2
Javier Naser - DOMINIK REČEK 2:6, 5:7
DAVID ŠIMŮNEK - Jakub Jastrzebski (POL) 6:1, 6:2
Roman Boyčuk (UKR) - Marko Stošič (SLO) 7:5, 3:6, 6:7
TOMÁŠ MUSIL - FILIP GUZIUR 3:6, 6:1, 6:2
Domen Gostinčar (SLO) - MAREK ŘEHÁČEK 4:6, 6:3, 6:2
PETR NOUZA - RADEK DANIŠ 6:0, 6:2
JAKUB SCHIEL - Matěj Maruščák (SVK) 0:6, 1:6
Eros Siringo (ITA) - Lorenzo Schmid (ITA) 6:3, 6:3
Karol Krawczynski (POL) - PAVEL MOTL 3:6, 1:6