Chce být zase jedničkou! Federer přijal divokou kartu do Rotterdamu a stačí mu málo

- Petr Sumbal

To, co si mnozí tenisoví fanoušci už dlouho přejí, se možná brzy stane skutečností. Roger Federer může po pěti letech znovu vládnout tenisovému žebříčku. Stal by se dokonce nejstarší světovou jedničkou v historii. Stačí mu k tomu, aby na turnaji v Rotterdamu, kde přijal divokou kartu, dokráčel alespoň do semifinále. Při současné Federerově formě se to rozhodně nejeví jako nesplnitelný úkol.

Spíš naopak. Federer prožívá snový začátek roku. Na kontě už má jedenáct vítězství a porážku ani jedinou. Stihl už vyhrát po boku Belindy Benčičové Hopman Cup a následně dokázal ve velkém stylu obhájit titul na Australian Open.

Právě titul z Melbourne a zároveň vypadnutí Rafaela Nadala kvůli skreči už ve čtvrtfinále prvního grandslamu sezóny, dalo základ myšlenkám na Švýcarův brzký návrat na tenisový trůn. Na něm by vystřídal právě Nadala.

Čekalo se, že pokud se Španěl uzdraví, bude svůj post světové jedničky hájit na turnaji v Acapulcu na konci února.

Jenž vše je nakonec jinak. Federer se rozhodl, že nebude čekat, co předvede jeho konkurent, ale sám zahájí ofenzívu. Přijal od pořadatelů turnaje ATP 500 v Rotterdamu divokou kartu a jedničku si tak může uhrát úplně sám. Jeho mise začne 12. února.

Počty jsou to jednoduché. V Rotterdamu se hraje o 500 bodů, Federer jich aktuálně na Nadala ztrácí jen 155. To znamená, že mu stačí postoupit v nizozemské metropoli do semifinále, za které se inkasuje 180 bodů, a opět bude na všechny ostatní tenisty  shlížet z nejvyššího stupínku světového žebříčku.

„Tenhle turnaj je pro mě speciální,“ vyjádřil se k celé věci Federer. „Pamatuji si, když jsem tady hrál v roce 1999 poprvé. Byl to jeden z prvních turnajů, kde jsem měl tu možnost si zahrát na nejvyšší úrovni.“ Federer se později do Rotterdamu ještě několikrát vrátil, v letech 2005 a 2012 zde slavil titul.

Třetí trofej by z Federera udělala nejstarší tenisovou světovou jedničku v historii. Šestatřicetiletý Švýcar by překonal dosavadního rekordmana Andreho Aggasiho, kterému bylo v době, kdy vládl žebříčku, 33 let.

Konkurenci ovšem nebude mít Federer v Rotterdamu vůbec jednoduchou. Na turnaji jsou již přihlášení například Stan Wawrinka, Grigor Dimitrov, Alexander Zverev, Jo-Wilfried Tsonga nebo Tomáš Berdych, který tento turnaj dokázal v roce 2014 vyhrát. Bývalými vítězi jsou také Wawrinka (2015) a Tsonga (2017).

Ve videu se podívejte, jak Roger Federer v Rotterdamu řádil v roce 2012, kdy celý turnaj vyhrál.